«Με στοχευμένες πολιτικές τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος – μια αναπηρία που επί μακρόν ήταν περιθωριοποιημένη – και να διασφαλίσουμε ισότητα δικαιωμάτων για όλους. Η πρόοδος είναι αναμφισβήτητη, αλλά παραμένει δρόμος μέχρι την πλήρη ενσωμάτωσή τους. Το μήνυμα είναι σαφές: Κανείς δεν μένει πίσω».
Αυτά δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έλαβε χώρα σήμερα στον Πειραιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.
Εξειδικεύοντας τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει το υπουργείο για την υποστήριξη των ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, η Δόμνα Μιχαηλίδου, επικεντρώθηκε σε πέντε βασικές δράσεις:
– «Πρώιμη Παρέμβαση»: Ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ που στοχεύει σε παιδιά ηλικίας 0 έως 6 ετών, με ωφελούμενα 2.500 παιδιά.
– «Προσωπικός Βοηθός»: Προστέθηκαν 500 νέα άτομα στο πρόγραμμα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό ωφελούμενων σε 1.832 άτομα.
– Ενίσχυση κοινωνικών δομών: Αυξήθηκαν κατά 44% τα μηνιαία τροφεία για άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε Οικοτροφεία, δηλαδή 461 ευρώ, για πρώτη φορά από το 2008.
– Αύξηση κατά 50% των τροφείων στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, που σημαίνει 600 ευρώ επιπλέον ανά ωφελούμενο κάθε μήνα, η πρώτη αύξηση από το 2014.
– Διπλασιασμός του επιδόματος αναδοχής για παιδιά με αναπηρία: Από 375 ευρώ το ποσό φτάνει τα 750 ευρώ μηνιαίως, ενισχύοντας τις οικογένειες που προσφέρουν φροντίδα και σταθερότητα.
«Μέσω των πολιτικών που εφαρμόζουμε, αλλά και αυτών που σχεδιάζουμε, υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Το μήνυμα είναι σαφές: Σπάμε τον αποκλεισμό με πέντε στρατηγικούς άξονες πολιτικής, εξασφαλίζοντας ολιστική στήριξη στα άτομα με αυτισμό», τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία συνδιοργανώθηκε από τη διεύθυνση Αθλητισμού του δήμου Πειραιά και την ΑΜΚΕ «Τζάμπολ Αγάπης», διοργανώθηκαν αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά από Ειδικά Σχολεία της πόλης. Ο κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η προώθηση του μηνύματος της αποδοχής, της συμπερίληψης και της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού στη κοινωνική ζωή.