Οι «άμεσες» διαπραγματεύσεις που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ως απάντηση στην «άνευ όρων» εκεχειρία που ζητούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, αποτελούν «μια αρχική κίνηση, αλλά δεν επαρκούν», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Οι άνευ όρων εκεχειρίες δεν προϋποθέτουν διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Μακρόν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στην Πσέμισλ της Πολωνίας επιστρέφοντας από το Κίεβο.
Πρόσθεσε ότι αυτή η αντιπρόταση υποδηλώνει ότι ο Πούτιν «αναζητά μια διέξοδο, αλλά ταυτόχρονα θέλει να κερδίσει χρόνο».
Ο Μακρόν είχε επισκεφθεί χθες το Κίεβο μαζί με τους ηγέτες της Βρετανίας, Γερμανίας και Πολωνίας, στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να παραδώσουν ένα τελεσίγραφο στη Μόσχα: να αποδεχθεί μια «άνευ όρων και πλήρη» εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών ή να υποστεί νέες «μαζικές κυρώσεις».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενεργούν σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.
«Ένας τρόπος για να μην απαντήσει»
Ωστόσο, τη νύχτα ο Πούτιν πρότεινε «διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις» στην Ουκρανία, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν «από την επόμενη Πέμπτη» στην Κωνσταντινούπολη.
«Αυτό είναι ένας τρόπος να μην απαντήσει» στην πρόταση για εκεχειρία, εκτίμησε ο Μακρόν.
Κατά τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν δεν μπορούσε να απορρίψει απευθείας την πρόταση της Δύσης, οπότε αυτή η κίνηση λειτουργεί ως μια απάντηση για να κρατήσει ασαφή τη στάση του προς τους Αμερικανούς.
«Προτείνοντας κάτι άλλο, πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε μαζί με τους Αμερικανούς ότι η εκεχειρία είναι άνευ όρων, και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες συζητήσεις», τόνισε ο Μακρόν.
«Επιπλέον, πιστεύω ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να δεχθούν την πρόταση Πούτιν, καθώς δεν είναι δυνατόν να διεξάγονται παράλληλες συνομιλίες τη στιγμή που υπόκεινται σε συνεχείς βομβαρδισμούς», συμπλήρωσε.