Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε σύντομα να ανιχνεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ έως και 11 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Ερευνητές έχουν εξετάσει έναν υποσχόμενο βιοδείκτη που μπορεί να επαναστατήσει τη διάγνωση και παρακολούθηση της ασθένειας. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για πιο έγκαιρες παρεμβάσεις και αυξημένες πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας.
Ο βιοδείκτης στην αίματος που προειδοποιεί για τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια νωρίτερα
Η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ σημαίνει καλύτερη υποστήριξη και περισσότερες επιλογές θεραπείας, προσφέροντας στους επιστήμονες περισσότερες ευκαιρίες για μελέτη της ασθένειας. Σύμφωνα με νέα έρευνα δημοσιευμένη στο Alzheimer’s & Dementia, η διάγνωση μπορεί να επιταχυνθεί κατά περισσότερο από μία δεκαετία σε ορισμένες περιπτώσεις.
Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι σε άτομα με γενετική προδιάθεση για τη νόσο Αλτσχάιμερ, συγκεκριμένος βιοδείκτης στο αίμα μπορεί να ανιχνεύσει την ασθένεια έως και 11 χρόνια πριν από την εκδήλωση γνωστικών συμπτωμάτων.
Ο βιοδείκτης είναι η πρωτεΐνη β-συνουκλεΐνη, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί με μια απλή εξέταση αίματος. Αντιπροσωπεύει κατεστραμμένες συνδέσεις μεταξύ νευρώνων και η σύνδεσή της με την άνοια γίνεται ολοένα και πιο σαφής.
«Τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης στο αίμα αντικατοπτρίζουν τη νευρωνική βλάβη και είναι σχετικά εύκολο να προσδιοριστούν. Πρόκειται για έναν πιθανό βιοδείκτη για την πρώιμη ανίχνευση της νευροεκφύλισης», εξηγεί ο νευρολόγος Patrick Öckl από το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων.
Διεξαγωγή και στόχοι της μελέτης
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 178 συμμετέχοντες που ήταν εγγεγραμμένοι σε μια βάση δεδομένων για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι συμμετοχές περιλάμβαναν άτομα με διάφορα επίπεδα συμπτωμάτων άνοιας και γενετικών μεταλλάξεων σχετικών με τη νόσο.
Μέσω στατιστικών μοντέλων, η ομάδα διαπίστωσε υψηλότερα επίπεδα β-συνουκλεΐνης σε ασυμπτωματικούς φορείς της μετάλλαξης σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς τη μετάλλαξη, καθώς και υψηλότερα επίπεδα στους συμπτωματικούς φορείς. Αυτή η ανακάλυψη παρέχει ισχυρή απόδειξη ότι η πρωτεΐνη σχετίζεται με πρώιμες βλάβες που συνδέονται με την άνοια.
Οι συμμετέχοντες δεν παρακολουθήθηκαν μακροχρόνια, αλλά οι γενικές τάσεις στη νόσο Αλτσχάιμερ υποδεικνύουν ότι η ανίχνευση αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσε να παρέχει περισσότερα από δέκα χρόνια προειδοποίησης.
Πώς λειτουργεί ο βιοδείκτης για τον εντοπισμό της Αλτσχάιμερ
Η β-συνουκλεΐνη σχετίζεται με τις συνδέσεις (συναπτικές) ανάμεσα στους νευρώνες, και όταν αυτές η συνδέσεις καταστρέφονται, η πρωτεΐνη απελευθερώνεται. Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει νωρίς στην ανάπτυξη της άνοιας μας προσφέρει περισσότερες ενδείξεις για την έναρξη της νόσου.
«Η απώλεια εγκεφαλικής μάζας και άλλες παθολογικές αλλαγές στη νόσο Αλτσχάιμερ συνήθως δεν εμφανίζονται νωρίς», προσθέτει ο νευρολόγος Markus Otto από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Halle.
«Καθώς η γνωστική εξασθένηση προχωρά, το επίπεδο β-συνουκλεΐνης στο αίμα αυξάνεται. Έτσι, ο βιοδείκτης αυτός αντικατοπτρίζει παθολογικές αλλαγές τόσο στο προ-συμπτωματικό όσο και στο συμπτωματικό στάδιο».
Περισσότερες δυνατότητες του βιοδείκτη β-συνουκλεΐνης
Αυτός ο βιοδείκτης δεν έχει μόνο σημασία για την πρώιμη διάγνωση. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η παρακολούθηση των επιπέδων β-συνουκλεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η νόσος Αλτσχάιμερ, καθώς και στην αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών για την προστασία των νευρώνων. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση νευρικών βλαβών από άλλες παθήσεις, όπως το εγκεφαλικό.
Ωστόσο, ο κύριος στόχος παραμένει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Υπόσχοντες νέες θεραπείες, όπως τα αντισώματα αμυλοειδούς, μπορούν να καθυστερήσουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων κατά χρόνια, και είναι πιο αποτελεσματικά όταν χορηγούνται νωρίς.
«Προς το παρόν, η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ συμβαίνει συχνά σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό έχουμε ανάγκη από καινοτομίες στη διαγνωστική. Αν δεν γίνει αυτό, δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες των νέων θεραπειών», καταλήγει ο Δρ. Öckl.
Η μέτρηση των επιπέδων β-συνουκλεΐνης σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο θα μπορούσε να συμβάλει στη μέγιστη αξιοποίηση αυτών των θεραπευτικών εξελίξεων.
Πηγή: oloygeia.gr
Σπλαχνικό λίπος: Το ιδανικό σνακ που το μειώνει αποτελεσματικά – Βελτιώνει τη χοληστερίνη και μειώνει τις φλεγμονές.