Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με παιδιά και μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης KIDS SAVE LIVES, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για να παρέχουν βοήθεια σε επείγοντα περιστατικά ως πρώτοι ανταποκριτές και να κάνουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Από το 2010, η οργάνωση έχει εκπαιδεύσει 490.000 μαθητές, κυρίως από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου, καθώς και γονείς και εκπαιδευτικούς, με στόχο να καλύψει περίπου το 50% των σχολείων στη χώρα.
Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η δυνατότητα διοργάνωσης θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ, διάρκειας 4 ωρών, στις σχολές όλων των επιπέδων, μέσω πιστοποιημένων εκπαιδευτών, στα επόμενα χρόνια. «Αυτό που κάνουμε τώρα αποσπασματικά, μπορούμε να το οργανώσουμε καλύτερα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Οι 4 αυτές ώρες εκπαίδευσης μπορούν να δώσουν στα παιδιά μια πιστοποίηση και την ικανότητα να γίνουν πραγματικά χρήσιμοι αν χρειαστεί».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαίνεσε τα παιδιά και την οργάνωση KIDS SAVE LIVES για την πολύτιμη εκπαίδευση που παρέχουν στους νέους. «Θα έχετε τη στήριξή μας και θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Παιδείας για να θεσπίσουμε μια τακτική παρουσία σας, καθώς αυτό προσφέρει διπλή αξία: δημιουργούμε περισσότερους πιστοποιημένους στη διαδικασία της ΚΑΡΠΑ και ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναπτύξουν μια αίσθηση αλληλεγγύης, την οποία χρειαζόμαστε urgent. Πρέπει να μάθουν ότι αν χρειαστεί να βοηθήσουν κάποιον συμπολίτη τους, μπορούν να το κάνουν», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Κάθε δευτερόλεπτο συμβαίνουν επείγοντα περιστατικά. Δυστυχώς, σε κανένα μέρος του κόσμου δεν μπορούμε να στείλουμε ασθενοφόρα στον τόπο του συμβάντος εντός ενός λεπτού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να εκπαιδεύουμε τους πολίτες, ιδιαίτερα τα παιδιά, στα σχολεία, ώστε να δημιουργήσουμε νέα μαθήματα ΚΑΡΠΑ με στόχο τη διάσωση ζωών τα επόμενα 50-60 χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος και ιδρυτής της οργάνωσης, εκπαιδευτής και διασώστης του ΕΚΑΒ Αναστάσης Στεφανάκης. «Οι μαθητές είναι ενθουσιώδεις και μαθαίνουν γρήγορα, το σχολείο είναι ο κατάλληλος χώρος για την εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες», πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στα εκπαιδευμένα παιδιά της οργάνωσης KIDS SAVE LIVES, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «μπορεί να θεωρούμε αυτή τη διαδικασία σχετική με την ιατρική, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάποιος μπορεί να την μάθει εύκολα. Ακόμη και αν δεν χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστεί, η βασική τετραώρη εκπαίδευση μπορεί να σώσει μια ζωή. Όσο νωρίτερα τη μάθετε, τόσο καλύτερα θα τα καταφέρετε. Θυμάμαι ακόμη τα βασικά από μια εκπαίδευση που είχα κάνει πριν από 30 χρόνια. Με μια μικρή υπενθύμιση, όλα επανέρχονται».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της διδασκαλίας της ΚΑΡΠΑ και σε άλλες περιόδους της ζωής, όπως στο στρατό ή σε χώρους εργασίας, για ευρύτερη κάλυψη, σημειώνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.
«Δημιουργείται μια κουλτούρα αλληλεγγύης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, γιατί, όπως αναφέρατε, δεν έχουμε πάντα ασθενοφόρο κοντά μας. Έχουμε διαθέσει σημαντικούς πόρους για να βελτιώσουμε την ανταπόκριση του ΕΚΑΒ. Γνωρίζω προσωπικά περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν σωθεί λόγω πρώτων βοηθειών που προσφέρθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Αυτό μπορεί να αφορά ακόμη και άγνωστους ανθρώπους, καθώς μπορεί να βρισκόμαστε σε θέση να βοηθήσουμε κάποιον συμπολίτη μας που βρίσκεται σε κίνδυνο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε επίσης μια επίδειξη ΚΑΡΠΑ από τη Μαρία, τη νεότερη εκπαιδεύτρια της Ευρώπης, και ενημερώθηκε για τις ψηφιακές εφαρμογές της οργάνωσης, καθώς και για τον εθνικό χάρτη απινιδωτών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε η σημαντική αύξηση του αριθμού των εγκατεστημένων απινιδωτών τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% πριν από τρία χρόνια. «Προσπαθούμε να τοποθετήσουμε περισσότερους απινιδωτές, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να τους χρησιμοποιούμε», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Μέλη της οργάνωσης KIDS SAVE LIVES ευχαρίστησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος κώφωσης, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται και όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-65 ετών.