Στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας για το α΄ εξάμηνο του 2025 από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μετά από τρεις συνεχόμενες αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους Moody’s, DBRS τον Μάρτιο και S&P τον Απρίλιο, ο Fitch θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη χώρα την προσεχή Παρασκευή 16 Μαΐου. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 30 Μαΐου, θα ακολουθήσει ο Scope.
Οι αξιολογήσεις αναμένονται σε ένα θετικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία, με την ανάπτυξη για το 2025 να προβλέπεται να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και τα πρωτογενή πλεονάσματα να παραμένουν πολύ υψηλότερα από τον στόχο, χάρη στα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο Fitch είχε αποδώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- το Νοέμβριο του 2023, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές του, χωρίς να προχωρήσει σε αναβάθμιση πέρυσι.
Αντίθετα, ο S&P, ο οποίος είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα λίγο πριν από τον Fitch (Οκτώβριο 2023), είχε αναβαθμίσει πέρυσι τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεού της σε ΒΒΒ.
Και οι DBRS και Scope είχαν προηγουμένως αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ, σηματοδοτώντας την είσοδό της στην επενδυτική βαθμίδα, και είπαν ότι η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους προχωρά ταχύτερα από ότι αναμενόταν.
Τα έσοδα από τις δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, όπως η σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και την ΑΑΔΕ, η υποχρεωτική χρήση POS από επαγγελματίες, και το myDATA, έχουν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, διευκολύνοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως σημείωσε ο S&P τον Απρίλιο.
Ο S&P τόνισε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας οφείλεται στην αδιάλειπτη δημοσιονομική πειθαρχία της. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι προβλέψεις παραπέμπουν σε θετικά κέρδη από την ανάπτυξη για το δημόσιο ταμείο, δίνοντας στην κυβέρνηση σημαντική δημοσιονομική ευελιξία για τη λήψη επιλεκτικών μέτρων.
Η Eurostat ανακοίνωσε λίγες ημέρες μετά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το προηγούμενο έτος ήταν 4,8%, διπλάσιο από τον στόχο, κάτι που ενίσχυσε τις προσδοκίες για τη μείωση του δημόσιου χρέους και αναμένεται να ληφθεί υπόψη στις αξιολογήσεις του Fitch και του Scope, καθώς και σε αυτές του β’ εξαμήνου.
Η κυβέρνηση και ο ΟΔΔΗΧ εργάζονται για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, με στόχο τη σταθερή και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε ότι η αποπληρωμή αυτών των δανείων θα γίνει πρόωρα έως το 2031, αντί της κανονικής λήξης το 2041, με συνολική καταβολή 31,6 δισ. ευρώ, εκτός από τα 21,3 δισ. ευρώ που έχει ήδη αποπληρωθεί. Με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση προβάλλει ένα μήνυμα επιπλέον ασφάλειας στους οίκους αξιολόγησης, τους ευρωπαίους θεσμούς και την διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτυπώνονται στην συνεχή μείωση των περιθωρίων (spreads) των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που σε πολλές περιπτώσεις είναι σημαντικά χαμηλότερα από χώρες με μικρότερο χρέος και καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα.