Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε αίτημα για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με σκοπό τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, καθώς και των πρώην υφυπουργών Ι. Κεφαλογιάννη, Γ. Καραγιάννη, Μ. Παπαδόπουλου, τον πρώην Υπουργό Χ. Σπίρτζη και τους πρώην υφυπουργούς Μ. Χρυσοβελώνη, Ν. Μαυραγάνη και Αθ. Μωραΐτη. Η εξερεύνηση αποσκοπεί στη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης τους σχετικά με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (αρ. 291 ΠΚ).
Η ανάλυση της δικογραφίας δείχνει ότι οι υπηρεσιακοί φορείς και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν επανειλημμένως προειδοποιήσει, τόσο προφορικά όσο και εγγράφως, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την κρίσιμη κατάσταση του σιδηροδρόμου. Υπήρχε σοβαρή έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, οι ζημιές δεν αποκαθίσταντο εγκαίρως, καθώς επίσης και ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εργασίες για την ασφάλεια, εγείροντας κινδύνους σοβαρού ατυχήματος. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων όπως η αποκατάσταση της τηλεδιοίκησης, η σηματοδότηση και η εγκατάσταση του δικτύου GSM-R, καθώς και η αύξηση της συχνότητας ατυχημάτων, είχαν γίνει καθημερινό φαινόμενο.
Αυτή η κατάσταση καταδεικνύει σοβαρές ενδείξεις ότι οι Υπουργοί και Υφυπουργοί Μεταφορών και Υποδομών, παρά την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, παραβίασαν ουσιώδη μέτρα ασφάλειας με πράξεις και παραλείψεις τους, γεγονός που οδήγησε στη συνέχιση λειτουργίας ενός ανασφαλούς σιδηροδρομικού τμήματος, με αποτέλεσμα την τραγωδία των Τεμπών.
Το επιχείρημα της πρότασης
Στο σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι «παρά την πλήρη γνώση τους για τους κινδύνους που προκύπτουν από τις ελλείψεις στα συστήματα ασφάλειας, δεν φρόντισαν για την πλήρη λειτουργία τους». Ειδικότερα, τη στιγμή της τραγωδίας (28-2-2023) δεν λειτουργούσε κανένα από τα συστήματα ασφάλειας της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, και δεν ελήφθησαν ούτε προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σύγκρουση. Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα όπως η παρουσία δεύτερου σταθμάρχη, η ρύθμιση της ταχύτητας των αμαξοστοιχιών και η θέσπιση ενός νέου εθνικού κανόνα.
Επιπλέον, οι πολιτικοί αυτοί φέρονται να διέπραξαν εγκληματικές πράξεις με ενδεχόμενο δόλο, καθώς γνώριζαν για τις διαταραχές στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου και αγνόησαν τις υποχρεώσεις τους για τη διασφάλιση της ασφάλειας.
Όσον αφορά τον Χρήστο Σπίρτζη και τους αντιπροσώπους του, επισημαίνεται ότι η τρομακτική κατάσταση του σιδηροδρόμου και οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων έχουν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Χαρακτηρίζεται ότι αρμόδιοι να αποφανθούν επί της αποσβεστικής προθεσμίας είναι η Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο, και ότι η δυνατότητα ελέγχου της κατηγορίας από ειδική επιτροπή απαιτεί την υποβολή πρότασης από τουλάχιστον 30 βουλευτές.
Αναλυτικά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής
pasok_protasi_systasi_proanakritikis