Σήμερα, Κυριακή 11 Μαΐου, οι Αλβανοί προσέρχονται στις κάλπες για 10η φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991. Οι εκλογές αυτές αναμένονται να καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον των κομματικών πολιτικών, αλλά και τη δημοκρατική πορεία της χώρας προς την Ευρώπη.
Η διαδικασία ψηφοφορίας άνοιξε νωρίς το πρωί, στις 07:00, ενώ φέτος σημειώνεται η συμμετοχή της διασποράς, με 245.935 Αλβανούς να είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν.
Ωστόσο, η εκλογική διαδικασία δεν εξελίχθηκε χωρίς δυσκολίες.
Σύμφωνα με την αλβανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Panorama, σε εκλογικό κέντρο στη Βλόρα (Αυλώνας), η ψηφοφορία καθυστέρησε λόγω απουσίας μελών της εφορευτικής επιτροπής για οικογενειακούς λόγους, ενώ στη Λέζα υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών του εξοπλισμού.
Επιπλέον, στο σχολείο «Μάρτυρες της Ελευθερίας» στα Τίρανα, οι πολίτες δεν μπορούσαν να ψηφίσουν λόγω προβλημάτων με τη βιομετρική αναγνώριση. Μάλιστα, τα μέλη της επιτροπής δηλώσαν σε τοπικό ΜΜΕ ότι αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί εντός τριών ωρών, η ταυτοποίηση θα γίνει χειροκίνητα.
Η προεκλογική περίοδος είναι γεμάτη πολιτική πόλωση, με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να διεκδικεί την τέταρτη διαδοχική του θητεία, προβάλλοντας τα αποτελέσματα της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο.
Η Αλβανία έχει πετύχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 109,6% από το 2013, με την ανεργία να μειώνεται από το 18% στο 8,8% και τις εξαγωγές να έχουν τριπλασιαστεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα himara.gr. Ο Ράμα υποστηρίζει ότι αυτή η πρόοδος είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, προτείνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας και τη διατήρηση φοροαπαλλαγών για μικρές επιχειρήσεις έως το 2029.
Από την άλλη πλευρά, ο Σαλί Μπερίσα, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, κατηγορεί την κυβέρνηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι αγρότες, προτείνοντας δραστική μείωση της φορολογίας και αύξηση κρατικών επιδοτήσεων. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ηγετών έχει πάρει και προσωπικές διαστάσεις, με αλληλοκατηγορίες για χλιδή και αδιαφορία από τη μία πλευρά και υπεράσπιση των κυβερνητικών επιτευγμάτων από την άλλη.
Η αλβανική κοινωνία βρίσκεται σε κλίμα αμφιβολίας και δυσπιστίας απέναντι στην πολιτική και εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με τους Tirana Times. Δημοσκοπήσεις του 2021 έδειξαν ότι το 62% των πολιτών πιστεύει ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανατραπεί μέσω των εκλογών», κάτι που αποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης στην εκλογική διαδικασία και τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους.
Η τρέχουσα εκλογική διαδικασία αναμένεται να είναι καθοριστική για την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα και η εξασφάλιση δίκαιων και ανεξάρτητων εκλογών θα κρίνουν το μέλλον της χώρας στο δρόμο της προς την ένταξη στην Ε.Ε.