Οι χιλιάδες οδηγοί που χρησιμοποιούν τη γέφυρα του ποταμού Αξιού στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης μπορούν πλέον να κινούνται με απόλυτη ασφάλεια και τη μέγιστη ταχύτητα που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, μετά την επίσημη παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος στην κυκλοφορία.
«Οι βελτιωτικές εργασίες στη γέφυρα, που επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της δομής της, μας επιτρέπουν να την ανοίξουμε ξανά για την κυκλοφορία. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της μεγάλης ταλαιπωρίας για πολλούς οδηγούς και είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητά μας», δήλωσε ο κ. Δήμας. Παράλληλα, τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη, καθώς η γέφυρα παραδίδεται ξανά στην κυκλοφορία, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα, πάντα εντός των ορίων που ορίζει ο ΚΟΚ. Με αυτό, αποκαθίσταται μια σημαντική πρόκληση που αφορούσε την αυξημένη κυκλοφορία στα προάστια της Θεσσαλονίκης.
Πριν από την τελετή της παράδοσης, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας, Παντελεήμων, ο υπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της Εγνατίας Οδού ΑΕ στα διόδια Μαλγάρων, όπου απέκτησε το Egnatia Pass. Πληροφορήθηκε ότι από το 2019 έχουν εκδοθεί κοντά σε 340.000 Egnatia Pass και ότι περίπου οι μισοί οδηγοί που χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο στην Εγνατία Οδό κάνουν χρήση αυτού του αυτομάτου συστήματος διέλευσης, το οποίο είναι σε πλήρη λειτουργία από το 2020 και περιλαμβάνει και τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.
Η παραχωρησιούχος εταιρεία της Εγνατίας Οδού ΑΕ αναμένεται να ολοκληρώσει την παραχώρηση μέχρι το τέλος του 2025.
Ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, σημείωσε ότι η υλοποίηση έργων που επηρεάζουν την κυκλοφορία «δεν είναι απλή υπόθεση», και πρόσθεσε: «Πρόκειται για έργα που αφορούν την ασφάλεια των μετακινουμένων, και αυτή πάντα προηγείται της άνεσης».
Ο κ. Ταχιάος ανέφερε επίσης ότι η Εγνατία Οδός ΑΕ θα αποχωρήσει σταδιακά από το έργο και θα περάσει τη σκυτάλη σε νέο παραχωρησιούχο, με στόχο η παραχώρηση να γίνει μέχρι τα τέλη του 2025, όπως έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Ο νέος παραχωρησιούχος θα είναι αρμόδιος για την αναβάθμιση τμημάτων του αυτοκινητόδρομου και κυρίως για την κατασκευή κάθετων αξόνων που αποτελούν σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια των περαστικών. Αυτή είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου της γέφυρας που κατασκευάστηκε το 1972
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Κωνσταντίνος Κουτσούκος, ανέφερε ότι οι εργασίες ενίσχυσης της στατικότητας της γέφυρας ήταν απαραίτητες, καθώς είχε υποστεί καθίζηση. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024 με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό κόστος είναι υψηλότερο αν ληφθούν υπόψη οι απώλειες εσόδων για την Εγνατία Οδός από το σταθμό διοδίων των Μαλγάρων, οι οποίες ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι οδηγοί διήλθαν ελεύθερα από τα διόδια και η λειτουργία τους αποκαταστάθηκε σταδιακά από χθες το βράδυ, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι οι εργασίες «ανακατασκευής» έγιναν σε μήκος 780 μέτρων της γέφυρας, με 27 ανοίγματα, το καθένα εκ των οποίων είχε έξι δοκούς που αποκαταστάθηκαν και ενισχύθηκαν. Ανέφερε ότι η διαχείριση της κυκλοφορίας ήταν δύσκολη κατά τη διάρκεια των εργασιών, καθώς οι οδηγοί εκτρέπονταν πάνω από τη γέφυρα στον αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και κοντά στα διόδια. Επισημάνθηκε επίσης ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον με παρεμβάσεις κάτω από τη γέφυρα, εκτός του οδοστρώματος.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι βουλευτές Φάνης Παππάς και Θεόδωρος Καράογλου, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας για τις υποδομές και τα δίκτυα, Π. Μπίλιας και Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, Κ. Γιουτίκας, η Δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδός ΑΕ, Γ. Κωνσταντόπουλος, και ο διευθυντής έργων Βορείου Ελλάδος της AKTOR, Κωνσταντίνος Τσακλίδης.