Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για την παρουσία του επικίνδυνου ψαριού Lagocephalus sceleratus στη Μεσόγειο.
Για πρώτη φορά, ο λαγοκέφαλος, που έχει εντοπιστεί στην περιοχή από το 2003, καταγράφηκε πολύ βόρεια, συγκεκριμένα στον Κόλπο του Μεντιούλιν στην Κροατία.
Αυτή αποτελεί τη βορειότερη καταγραφή του είδους στη Μεσόγειο μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η παρουσία του είναι ανησυχητική για τους τοπικούς ψαράδες και τους καταναλωτές θαλασσινών.
Το ψάρι προέρχεται από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό και εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες αποκαλούν «λεσσεψιακή μετανάστευση».
Από την πρώτη του εμφάνιση το 2003, το είδος έχει διαδοθεί γρήγορα, φτάνοντας στα βόρεια νερά της Αδριατικής.
Τον Μάιο του 2024, οι ερευνητές εντόπισαν το είδος στη βόρεια Αδριατική Θάλασσα, με το ψάρι να έχει μήκος άνω των 50 εκατοστών και να φέρει τετροδοτοξίνη, μια θανατηφόρα νευροτοξίνη. Με ισχυρές σιαγόνες, μπορεί να κόψει πετονιές και ακόμα και δάχτυλα, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Αυτή η παρουσία δυσκολεύει τη ζωή των ψαράδων, καθώς καταστρέφει δίχτυα, κλέβει δολώματα και επιτίθεται στην τοπική θαλάσσια ζωή, όπως αχινούς και όστρακα.
Ανησυχίες των επιστημόνων
Η εμφάνιση του λαγοκέφαλου σε βόρειες περιοχές υποδηλώνει ότι ο πληθυσμός του επεκτείνεται προς τον βορρά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία και τη θαλάσσια ζωή.
Τα θερμότερα νερά και η έλλειψη φυσικών θηρευτών προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για την ευδοκομία αυτού του ψαριού. Όταν όμως ένας τόσο επιθετικός εισβολέας επικρατήσει, διαταράσσει τις τροφικές αλυσίδες και ασκεί πίεση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Οι παράκτιες κοινότητες που στηρίζονται στην αλιεία και τον τουρισμό είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες σε τέτοιες καταστάσεις.