Το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση, καθώς η προσπάθεια του κόμματος να επικεντρωθεί στην πολιτική ενότητα και στην αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, επισκιάζεται από νέο κύκλο εσωστρέφειας, που προκλήθηκε από δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Ινστιτούτου Σοσιαλδημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλάκη.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον σταθμό ONE, δήλωσε ότι υπήρχε εναλλακτικός, λιγότερο επώδυνος δρόμος από το πρώτο μνημόνιο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έπαιξαν ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας τότε.
«Αυτή η συζήτηση είναι πολύ δύσκολη, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί από εμάς θυσιάστηκαν για να στηριχθεί η χώρα. Ο Βενιζέλος και άλλοι έδωσαν σκληρές μάχες για αυτό, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι θα μπορούσε να έχει βρεθεί και άλλος, λιγότερο επώδυνος δρόμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χριστοδουλάκης.
Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε από αρκετούς πολιτικούς της παράταξης όχι μόνο πολιτικά ατυχής, αλλά και χρονικά απαράδεκτη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το κόμμα προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του στην αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αντί να κλείσει η συζήτηση για τις ευθύνες του παρελθόντος, ανοίγει ξανά, διαιρώντας τους «παπανδρεϊκούς» και τους «εκσυγχρονιστές».
Η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από τη σύγκρουση, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «ανώφελη» και επισημαίνοντας ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ και του προεδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, είναι σαφώς καταγεγραμμένη».
Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, καλεί ανοιχτά τον Χριστοδουλάκη να παραιτηθεί από τα κομματικά όργανα, επισημαίνοντας ότι αν η άποψή του είναι αυτή, οφείλει να την εκφράσει, αλλά και να αποχωρήσει από την κομματική ηγεσία.
Ανταλλαγές αντιδράσεων
Η δήλωση του Χριστοδουλάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όπως αυτή του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, που υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και κάλεσε τον Ανδρουλάκη να αποδοκιμάσει τις απόψεις του Χριστοδουλάκη.
«Καταστήσατε μεγάλο λάθος με τα λεγόμενά σας για το μνημόνιο. 15 χρόνια μετά, ανακαλύψατε έναν εναλλακτικό δρόμο που δεν βρήκαν ούτε άλλοι λαοί απέναντι στην κρίση», σημείωσε ο Δούκας.
Κάνετε μεγάλο λάθος κ. Χριστοδουλάκη με τα όσα είπατε για το Μνημόνιο. 15 χρόνια μετά, μας λέτε ότι ανακαλύψατε έναν άλλον δρόμο…
Δημόσια, επίσης, τοποθετήθηκαν πολιτικά στελέχη από την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου, όπως οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης, που τόνισαν ότι δεν θέλουν να πιστεύουν ότι ο Χριστοδουλάκης προτείνει την επιλογή της χρεοκοπίας.
Ο Παύλος Γερουλάνος, μέλος του Πολιτικού Κέντρου, σχολίασε ότι «αυτές είναι απόψεις που ακούγαμε παλιά, και καθώς οι πολιτικοί αναπτύσσουν διάφορες απόψεις, το πότε επιλέγεις να μιλήσεις σε χαρακτηρίζει».
Έντονα αντέδρασε και ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις επιλογές της ηγεσίας Ανδρουλάκη. «Κανείς δεν τα βάζει με το παλιό πολιτικό περιβάλλον του Κώστα Σημίτη…», ανέφερε σε ανάρτησή του.
Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, τόνισε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου, δηλώνοντας ότι το κόμμα είχε κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της χώρας.
Σε έναν πιο ενωτικό τόνο, ο βουλευτής Κιλκίς, Στέφανος Παραστατίδης, σημείωσε ότι η ενότητα και η ευθύνη ήταν καθοριστικές κατά την κρίση.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού, εισήλθε στη συζήτηση με έναν πιο ψύχραιμο τόνο, προτείνoντας να εστιάσουν στα πιο σημαντικά ζητήματα και επισημαίνοντας την ικανότητα του Χριστοδουλάκη ως οικονομολόγου.