Στο πλαίσιο του 2ου «Briefing για τους πολίτες», ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την κυβερνητική δράση. Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να θέτουν ερωτήσεις μέσω του Instagram.
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαριτολογώντας ανέφερε πως υπάρχει «απαγόρευση απάντησης» σε μία ερώτηση που αφορούσε τις προβλέψεις για το final four στο μπάσκετ, με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό συμμετοχές.
Οι περισσότερες ερωτήσεις των πολιτών επικεντρώθηκαν στα μέτρα ασφαλείας στα πανεπιστήμια, με άλλες να αφορούν το δημογραφικό, τις πολιτικές επιδομάτων, τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών και πιο γενικά ζητήματα. Ο κ. Μαρινάκης επίσης μίλησε για την εφαρμογή που προτιμά να χρησιμοποιεί και τα ενδιαφέροντά του εκτός πολιτικής.
Αναλυτικά, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις στο Briefing για τους πολίτες:
– Έχω παρακολουθήσει μία συνεδρίαση στη Βουλή και θέλω να ξαναέρθω…
Συγχαρητήρια! Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή. Υπάρχουν δύο τρόποι να παρακολουθήσει κάποιος τις συνεδριάσεις, είτε με ειδική είσοδο από κοινοβουλευτικές ομάδες είτε μέσω αίτησης από σχολεία ή συλλόγους.
– Ισχύει ότι οι Ρομά παίρνουν επιδόματα χωρίς κριτήρια;
Τα κριτήρια για τα επιδόματα είναι ενιαία για όλους τους Έλληνες πολίτες. Ειδικότερα, για την επιδότηση παιδιών απαιτείται η πραγματική φοίτηση στο σχολείο.
– Πότε θα εφαρμοστεί ο έλεγχος και η κάρτα εισόδου στα ΑΕΙ;
Οι πανεπιστημιακές αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα σχέδια ασφαλείας μέχρι τέλος Ιουλίου και την εγκατάσταση συστήματος μέχρι το τέλος του έτους.
– Είναι δυνατόν κάποιος να ελέγχεται για την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο;
Ναι, αυτό συμβαίνει και σε πολιτισμένες χώρες. Η είσοδος σε πολιτικά γραφεία απαιτεί έλεγχο, κάτι που κατανοούμε ότι προκαλεί συζητήσεις.
– Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας στην Πιερία και ζητώ βοήθεια με την έλλειψη προσωπικού. Μπορεί να δοθεί επίδομα εργασίας αντί του επιδόματος ανεργίας;
Έχουμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και έχουμε δημιουργήσει την πλατφόρμα JOBmatch για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, στοχεύοντας περισσότερο στην εργασία.
– Μπορεί να γίνει ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταδημότευσης;
Εξετάζουμε την ψηφιοποίηση της μεταδημότευσης. Έχουμε ψηφιοποιήσει πολλές υπηρεσίες και θέλουμε περισσότερες προτάσεις από τους πολίτες.
– Γιατί υπάρχει απαγόρευση συμμετοχής στην κινητικότητα για υγειονομικούς λόγω Covid, ενώ δεν υπάρχει πανδημία;
Απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άρση της αναστολής, και η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας εργάζεται σχετικά.
– Δεν θα επιτρέπονται οι ψησταριές στα πανηγύρια;
Δεν έχει νομοθετηθεί κάτι τέτοιο. Τα πανηγύρια θα συνεχίσουν όπως πριν, με κάποιες υπάρχουσες διατάξεις για την ασφάλεια.
– Ποια είναι τα μέτρα κατά της βίας στα Πανεπιστήμια;
Θα υπάρξουν αυτοματοποιημένες ποινές και υποχρεώσεις για τις Πρυτανικές Αρχές. Η ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων βίας θα είναι επίσης προτεραιότητα.
– Ποιες κινήσεις να περιμένουμε για το δημογραφικό;
Έχουμε θεσπίσει το επίδομα γέννησης, έχουμε αυξήσει την άδεια μητρότητας και προχωράμε σε πολλές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των οικογενειών.
Ερωτήσεις που δεν σχετίζονται με την κυβερνητική δράση:
– Για ποιο λόγο να μην γίνουν εκλογές το φθινόπωρο;
Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2027 και αυτό δεν αλλάζει.
– Ποια εφαρμογή σας «τρώει» τον περισσότερο χρόνο;
Αναμφισβήτητα, το WhatsApp είναι πρώτη στη χρήση.
– Πρόβλεψη για το Final Four της Euroleague…
Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση.
– Τι «σκρολάρετε» στα social media εκτός από πολιτική;
Διατροφικές προτάσεις, ταξιδιωτικές αναμνήσεις και φυσικά την Ευρωλίγκα.