Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την πρόθεση υλοποίησης ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αγορά φαρμάκων από τον ΙΦΕΤ μέχρι τον Ιούνιο, κατά την διάρκεια του 9ου Health Innovation Conference. Υπογράμμισε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι αναγκαία για την επίτευξη διαφάνειας στις αγορές και για τον έλεγχο των δαπανών του Ινστιτούτου, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί.
Επιπλέον, ο υπουργός επισήμανε την πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τις καινοτόμες θεραπείες αν η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίσει την υφιστάμενη φαρμακευτική της πολιτική. Αν συνέβη αυτό, η αύξηση κόστους των φαρμάκων θα είχε σοβαρές συνέπειες για εταιρείες, κυβερνήσεις και ασθενείς.
Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στον τομέα της Καινοτομίας, καθώς έχει εξασφαλίσει την έγκριση για τη δημιουργία ενός από τα επτά εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη. Παράλληλα, προχωρά στην ανάπτυξη του υπερυπολογιστή Δαίδαλος και ιδρύει οργανισμό για την τεχνητή νοημοσύνη με στρατηγικό πυλώνα αφιερωμένο στην υγεία.
«Πρέπει να αποφασίσουμε ως έθνος πόσο μας ενδιαφέρει η καινοτομία», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η εποχή μας προσφέρει σπουδαίες ευκαιρίες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα εμπλακούν στη μάχη για την καινοτομία, με αναφορά στα genomics, όπου θα επενδυθούν δισεκατομμύρια για έρευνα που θα αλλάξει τη διαχείριση της υγείας.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα προπορεύεται στην Ευρώπη καθώς «Είμαστε μία από τις λίγες χώρες που θα διαθέτουμε πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο από το 2026», γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την προσέλκυση κλινικών μελετών.
Ταμείο Καινοτομίας
Αναφερόμενος στο Ταμείο Καινοτομίας, ο υπουργός εξήγησε ότι θα λειτουργήσει ως Ταμείο Μεταβατικής Αποζημίωσης Καινοτομίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στη νομοθέτηση κατά το καλοκαίρι, με σκοπό να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να μετρά την αποτελεσματικότητα του Ταμείου, το οποίο θα ελέγχεται κάθε τρία χρόνια.
Εφαρμογή βιοδεικτών
Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται η εφαρμογή βιοδεικτών, που εισήχθησαν με πρωτοβουλία του κ. Γεωργιάδη, με την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ να εξετάζει το θέμα. Σχετικά με το μητρώο νεοπλασιών, υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσής του από τους γιατρούς λόγω του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, με αναμενόμενο στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του μέχρι τα τέλη του 2025.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι μέσω αυτού του μητρώου θα διεξάγονται ψηφιακά Ογκολογικά Συμβούλια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έως το τέλος Ιουνίου, με δυνατότητα συνεργασίας.
Καινοτόμες θεραπείες
Ανακοινώνοντας την κατάργηση του κανόνα 5-11 σχετικά με τις εισαγωγές καινοτόμων θεραπειών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι αυτός ο κανόνας δυσχέραινε τη διαδικασία εγκρίσεων. Επισημαίνεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί πρόοδος, μειώνοντας τον μέσο χρόνο παραλαβής νέου φαρμάκου από 20 σε 5 ημέρες. Δεσμεύτηκε ότι, αν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, ασθενείς που πιστοποιούνται από γιατρούς ότι χρειάζονται πρόσβαση σε μοναδικές θεραπείες, θα μπορούν να τις αποκτούν στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τη ρύθμιση για την υποχρέωση του Κατόχου Άδειας Κυκλοφορίας να υποβάλλει αίτηση αποζημίωσης όταν εισάγει προϊόν μέσω ΙΦΕΤ για πάνω από έξι μήνες, ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό ισχύει μόνο για ελληνικές εταιρείες με ελληνικό ΑΦΜ.
Κλείνοντας, ο υπουργός τόνισε ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να εκτιμούν το προνόμιο της άμεσης πρόσβασης σε εξετάσεις και θεραπείες, συγκρίνοντας την κατάσταση στην Ελλάδα με χώρες όπως το Λουξεμβούργο, όπου οι χρόνοι αναμονής είναι πολύ μεγαλύτεροι.