Η Περιφέρεια και οι Δήμοι Ραφήνας και Μαραθώνα συνεχίζουν να υποβάλλουν εφέσεις κατά των αποφάσεων που αφορούν τα θύματα της φωτιάς στο Μάτι, παρά τη νομοθεσία που προβλέπει την απαγόρευση ένδικων μέσων από το Δημόσιο και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, για τις υποθέσεις αυτές, καθώς και για τα θύματα της πλημμύρας στην Μάνδρα.
Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23-7-2018 στην Ανατολική Αττική μέσω ανακοίνωσής του.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:
“Οι συγγενείς των θανόντων και οι επιζώντες με εγκαύματα προσπαθούν εδώ και σχεδόν 7 χρόνια να ρίξουν φως και να αναδείξουν την αλήθεια πίσω από την τραγωδία που έχει στιγματίσει τις ζωές μας, παρακολουθώντας τα γεγονότα από τότε και μετά.
Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, η τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 και η αντίδραση του κράτους δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά όλη την κοινωνία, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί στη θέση μας.
Σύμφωνα με το άρθρο 224 του Νόμου 5193/2025, που δημοσιεύτηκε στις 11/4/2025, το Ελληνικό Δημόσιο ή οι Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού δεν ασκούν εφέσεις ή παραιτούνται από αυτές, σε αποφάσεις πρωτοβάθμιων διοικητικών Δικαστηρίων που σχετίζονται με την αστική ευθύνη, οι οποίες επιδικάζουν:
- χρηματική αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης για μέλη οικογένειας θανόντα ή λόγω ηθικής βλάβης λόγω τραυματισμού, και
- έξοδα νοσηλείας, κηδείας ή άλλες παροχές σύμφωνα με το άρθρο 931 του Αστικού Κώδικα, είτε για την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017 στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας είτε για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική.
Ωστόσο, παρατηρείται ότι οι Δήμοι Ραφήνας και Μαραθώνα και η Περιφέρεια Αττικής, παρά τη νομοθεσία, συνεχίζουν να καταθέτουν εφέσεις κατά των οριστικών αποφάσεων, προκαλώντας νέα ταλαιπωρία και αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχει καμία κατανόηση ή σεβασμός για τους θεσμούς και την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Πραγματικά, ποια είναι η εφαρμοστική ικανότητα των νόμων του δήθεν ευνομούμενου κράτους και ποιοι πραγματικά αφορά;
Δείτε εδώ τις εφέσεις που έχουν κατατεθεί