«Από τα βίντεο που είχαν δημοσιευτεί προ καιρού, φάνηκε ότι δεν υπήρχε κάποιο φορτίο που να δικαιολογεί την παρουσία υλικού που θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά. Με το νέο πόρισμα του Πολυτεχνείου, το οποίο αναφέρει ότι τα έλαια σιλικόνης μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, λύνεται το μυστήριο οριστικά και δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση για τις φήμες περί δήθεν παράνομου φορτίου στην αμαξοστοιχία», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιάννος Γραμματίδης, σχολιάζοντας το πόρισμα του ΕΜΠ σχετικά με τα Τέμπη.
Αναφερόμενος στις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί και διαδοθεί μέσω του διαδικτύου, ο κ. Γραμματίδης τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Είναι ένα διαρκές πρόβλημα και μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας: όλοι έχουμε γίνει ειδικοί σε όλα, έχουμε υποδυθεί ρόλους χημικών και μηχανικών, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε τα απαραίτητα προσόντα. Προβλέπουμε και σχολιάζουμε προτού οι αρμόδιες αρχές βγάλουν συμπεράσματα, κάτι που δεν έχει νόημα. Αυτή η κατάσταση έχει διαταράξει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, γεγονός που είναι καταστροφικό για την κοινωνία. Οι θεσμοί είναι το προπύργιο της δημοκρατίας, και δυστυχώς στη χώρα μας έχουν καταλυθεί εδώ και χρόνια».
Σχετικά με τη νέα συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα, ο Γραμματίδης επισήμανε το μέγεθος της επένδυσης. «Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει το ποσό από τα 120 εκατομμύρια που προβλεπόταν από την προηγούμενη συμφωνία σε 130 εκατομμύρια. Η ισχύουσα σύμβαση αφορά την αγορά 23 υβριδικών συρμών, και με τη νέα συμφωνία προστίθενται άλλοι δύο, αυξάνοντας έτσι και το συνολικό ποσό της επένδυσης. Η αρχική εκτίμηση ήταν περίπου 125-130 εκατομμύρια για τους συρμούς, και τώρα φτάνει τα 360 εκατομμύρια, συμπεριλαμβάνοντας και επενδύσεις σε υποδομές. Είναι σαφές ότι θα γίνουν αναβαθμίσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Hellenic Train».
«Θυμίζω ότι πριν την πανδημία, οι επιβάτες στα τρένα ανέρχονταν σε περίπου 50 εκατομμύρια ετησίως. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε στα 10 εκατομμύρια μετά την πανδημία και τα προβλήματα του ελληνικού σιδηροδρόμου. Η φιλοδοξία είναι όχι μόνο να επιστρέψουμε στα 50 εκατομμύρια, αλλά να φτάσουμε τα 70 εκατομμύρια, κάτι που θα επιτευχθεί όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού. Τα βήματα που γίνονται τώρα για την αναδιοργάνωση του ελληνικού σιδηρόδρομου, σε συνδυασμό με τις νέες υποχρεώσεις των Ιταλών, δείχνουν ότι είμαστε σε σωστή κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Γραμματίδης.