Για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος, ακόμη κι αν είναι απλό, πρέπει να κατανοήσουμε την αιτία που το προκαλεί και να την αντιμετωπίσουμε. Διαφορετικά, το πρόβλημα παραμένει και παρασυρόμαστε σε ατελείωτες συζητήσεις για τις συνέπειες που προκύπτουν.
Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, οι φορείς επιχειρηματικότητας όπως τα επιμελητήρια ανησυχούν για τις πολλές κενές θέσεις εργασίας από ανειδίκευτους έως ειδικευμένους επαγγελματίες, καθώς και για την έλλειψη ταλέντων στους τομείς με προηγμένες τεχνολογίες. Ωστόσο, εκτός από τη διαπίστωση αυτών των ελλείψεων, δεν έχει γίνει απόπειρα να αναζητηθούν οι αιτίες του προβλήματος, με όσους το κάνουν να τις αναφέρουν με επιφυλακτικότητα.
Διαφαίνεται ότι το brain drain παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση αυτή, παραμένοντας εξίσου απειλητικό όσο ήταν και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Η φυγή και η επιστροφή των Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, καθώς και οι δυσκολίες στην εύρεση ταλαντούχων εργαζομένων, προέρχονται από μια κοινή αιτία.
Μια έρευνα της Randstad που διενεργήθηκε μεταξύ 755 κορυφαίων στελεχών από διάφορους τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας αποκαλύπτει ότι το 56% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να προσελκύσει ταλέντα. Για να εντοπιστούν οι αιτίες αυτής της δυσκολίας, η Randstad ρώτησε τα υψηλόβαθμα στελέχη πού αποδίδουν το πρόβλημα.
Αναφορικά με τα «εμπόδια», στην κορυφή βρίσκεται το ζήτημα των αποδοχών, με ποσοστό 65%, καθώς οι υποψήφιοι έχουν υψηλές προσδοκίες μισθών και προσπαθούν να επιτύχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Έτσι, προτιμούν να παραμείνουν εκτός αγοράς εργασίας έως ότου βρουν τις αποδοχές που επιθυμούν, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Αφού εντοπίστηκε ότι οι χαμηλές αποδοχές είναι η κύρια αιτία της έλλειψης ταλαντούχων εργαζομένων στην Ελλάδα, η επόμενη λογική κίνηση θα ήταν η αντιμετώπισή της.
Ή μήπως όχι;