Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν σε ηρεμία στη Λιβύη, μετά από νέες εχθροπραξίες που ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης στην Τρίπολη, παρόλο που οι αρχές είχαν δηλώσει ότι αποκαταστάθηκε η τάξη.
Οι μάχες συνεχίζονταν έως μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, με ένοπλες ομάδες να συγκρούονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της λιβυκής πρωτεύουσας, έπειτα από περιστατικά που είχαν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να «ξεφύγει από τον έλεγχο».
Ωστόσο, οι σφοδρές ανταλλάγες πυρών στο δυτικό τμήμα της πόλης φαίνονταν να έχουν σταματήσει το βράδυ, με την ανακοίνωση εκεχειρίας από τις αρχές, σύμφωνα με κατοίκους της Τρίπολης που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.
Εχθροπραξίες
Οι συγκρούσεις σημειώνονταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί, ανάμεσα στη Δύναμη Ράντα («Αποτροπής») και την Ταξιαρχία 444, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, που ανέφερε για ανταλλαγές πυρών με βαριά όπλα και πολυβόλα.
Η Δύναμη Αποτροπής δεν υπακούει στον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, ενώ η Ταξιαρχία 444 τον υποστηρίζει.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα θύματα. Η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος πάντως ανέφερε ότι ανέσυρε πτώμα από κατεστραμμένο όχημα. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο με κατεστραμμένα αυτοκίνητα και εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες και εμπορικά καταστήματα.
Προτού σκοτεινιάσει, μερικά εμπορικά καταστήματα άνοιξαν ξανά για λίγες ώρες, αν και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέμειναν κλειστά.
Διάλυση της Δύναμης Αποτροπής
Η έναρξη των εχθροπραξιών φαίνεται να συνδέεται με την ανακοίνωση του Ντμπάιμπα για τη διάλυση της Δύναμης Αποτροπής και άλλων δυνάμεων που ανήκουν στην οργάνωση ΑΥΣ («Αρχή Υποστήριξης της Σταθερότητας»). Ο επικεφαλής αυτής της οργάνωσης, Αμπντελγάνι «Γενίουα» ελ Κικλί, σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Διαδηλωτές, πάνω από πεντακόσιοι, συγκεντρώθηκαν τη νύχτα στη συνοικία Σουκ ελ Τζουμάα, που είναι προπύργιο της Δύναμης Αποτροπής, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ντμπάιμπα και καταδικάζοντας την «άδικη επίθεση» εναντίον της οργάνωσης.
Η Δύναμη Αποτροπής έχει έδρα στην ανατολική Τρίπολη και κοντά στο αεροδρόμιο, και απολαμβάνει σεβασμού από μέρους του πληθυσμού. Στις τάξεις της συμμετέχουν σαλαφιστές, οι οποίοι αστυνομεύουν την περιοχή και συλλαμβάνουν υπόπτους για ναρκωτικά και άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση
Πέντε πρεσβείες – της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιταλίας – κάλεσαν τις αρχές να προστατεύσουν τους πολίτες και να αποκαταστήσουν άμεσα την ηρεμία για το καλό όλων των Λίβυων.
Η Τουρκία, που στηρίζει την κυβέρνηση στην Τρίπολη, εξέδωσε ασυνήθιστη ανακοίνωση καλώντας όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν άμεσα κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν σε διάλογο.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για την κατάσταση, καλώντας σε τερματισμό των συγκρούσεων.
Αφού το 2011 η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος κατά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, παραμένει διχασμένη, με μία κυβέρνηση στην Τρίπολη υπό τον Ντμπάιμπα, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και μία αντίπαλη στα ανατολικά, ελεγχόμενη από την οικογένεια του στρατάρχη Χαφτάρ.
Παρά μια σχετική σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, sporadic συγκρούσεις συνεχίζουν να σημειώνονται μεταξύ ένοπλων ομάδων, κυρίως στην Τρίπολη και το δυτικό τμήμα της χώρας.
Κατάπαυση του πυρός
Το υπουργείο Άμυνας της ΚΕΕ δήλωσε ότι κήρυξε «κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα» προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και οι θεσμοί, προσθέτοντας πως δυνάμεις της πήραν θέσεις στην πρωτεύουσα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την υποστήριξή της στην ανακοινωθείσα ανακωχή και την αποκλιμάκωση των εντάσεων, ελπίζοντας να ακολουθήσουν θετικά βήματα.
Κατά τις συγκρούσεις τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ενώ οι μάχες ξέσπασαν μετά τον θάνατο του «Γενίουα», ο οποίος σύμφωνα με την οικογένειά του σκοτώθηκε σε ενέδρα πριν πάει σε στρατόπεδο της Ταξιαρχίας 444 για διαπραγμάτευση.
Ο αναλυτής Τζαλέλ Χαρσάουι επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι «πιο επικίνδυνη από ποτέ» λόγω της αυξανόμενης παρουσίας ένοπλων ομάδων στο κέντρο της Τρίπολης.
Η Δύναμη Αποτροπής έχει πλέον λάβει ενισχύσεις από την Ζαουίγια και τη Ζιντάν, με δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Ντμπάιμπα να έχουν οδυνηρές συμμαχίες από τη Μισράτα, την πατρίδα του πρωθυπουργού.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP