Η 30ωρη κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, την οποία ανακοίνωσε ξαφνικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το Μεγάλο Σάββατο, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής. Το Κίεβο και η Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες σχετικά με το ποιος παραβίασε την εκεχειρία, ενώ ο Τραμπ κρατάει σιγή.
Εύη Απολλωνάτου
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης πυρός, αναδύθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα πίσω από την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι πιθανό ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ήθελε να επιδείξει ένα θετικό πρόσωπο προς τις ΗΠΑ, καθώς οι Ντόναλντ Τραμπ και Μάρκο Ρούμπιο είχαν αναφέρει δημοσίως ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον φθάνει στο τέλος της, και ότι θα αποσυρθούν εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η αναλύτρια θεμάτων Ασφάλειας, Χάνα Σελέστ, από την Οδησσό, δήλωσε στο BBC ότι ο Πούτιν πιθανόν να επιθυμούσε την προσωρινή κατάπαυση πυρός λόγω των αρνητικών δηλώσεων από τον Λευκό Οίκο. Ο Πούτιν «έπρεπε να προβάλει μια εικόνα στον Λευκό Οίκο ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί για την ειρηνική λύση στην Ουκρανία», ανέφερε.
Ωστόσο, αν ο στόχος του Ρώσου Προέδρου ήταν να κερδίσει την Ουάσινγκτον, δεν είναι σαφές αν το κατάφερε. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει σχολιάσει την εκεχειρία ούτε έχει τοποθετηθεί σχετικά με την ευθύνη για τις παραβιάσεις.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται να υποστηρίζει τη θέση του Κιέβου για παράταση της εκεχειρίας κατά 30 ημέρες, αναφέροντας ότι «Η Ουάσινγκτον θα υποδεχόταν μια τέτοια παράταση».
Αυτό υποδηλώνει ότι η «μπαλάκι» επιστρέφει στη Μόσχα.
Το “πονοκέφαλο” του Τραμπ
Είναι σαφές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι η δήλωσή του για το ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες ήταν υπερβολική και τον εκθέτει στη γεωπολιτική σκηνή.
«Η ιδέα ότι ο πρόεδρος μπορεί να φέρει την ειρήνη με μια κίνηση δακτύλου έχει τελειώσει. Ούτε επιθυμεί να βυθιστεί σε περίπλοκα ζητήματα ειρηνικής λύσης, ούτε να προμηθεύσει στρατιωτικούς πόρους για να υποστηρίξει την Ουκρανία», δήλωσε ο δημοσιογράφος του Economist, Άνταμ Ρόμπερτς.
Συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι στην πολιτική, η αποχώρηση μπορεί να είναι εξίσου δαπανηρή με την παρέμβαση. Ο κ. Τραμπ το έχει αποδείξει ο ίδιος: η απόσυρση από έναν σύμμαχο, ενώ δεν μπορεί να πιέσει έναν αντίπαλο να συμβιβαστεί, σημαίνει ότι η Αμερική φαντασιακά είναι αδύναμη. Η γρήγορη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2021 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.»
Καθοριστική εβδομάδα για το Ουκρανικό, με τα βλέμματα στραμμένα στο Λονδίνο
Η εβδομάδα που αρχίζει τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται να φέρει σημαντικές εξελίξεις και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν στο Λονδίνο για τη συνέχιση των συζητήσεων για τον πόλεμο.
Πρόσφατα, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ουκρανία είχαν την πρώτη τους συγκέντρωση για να εξετάσουν τις εξελίξεις. Από τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, φάνηκε ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και πλέον η Ουάσινγκτον βλέπει πιο θετικά την εμπλοκή των ευρωπαϊκών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις.
Ούτως ή άλλως, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο προθέσεων Ουάσινγκτον και Κιέβου για αναπτυξιακή συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον διεθνή Τύπο, το μνημόνιο περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου μεταξύ των δύο χωρών. Το σχέδιο αναγνωρίζει την «σημαντική οικονομική και υλική υποστήριξη» που έχει παράσχει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο μετά την ρωσική εισβολή.
Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν τα κέρδη από τις μελλοντικές επενδύσεις θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που έχει αποσταλεί στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Είναι φανερό ότι η Ουκρανία και η Ευρώπη διατηρούν αυτή τη στιγμή έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο. Έτσι, προκύπτει το ερώτημα για τη στάση του Τραμπ απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να απεμπολήσει το πεδίο της μάχης ή να κάνει παραχωρήσεις.