Οι διαπραγματεύσεις για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας διεξήχθησαν σε κλίμα έντασης κατά τη διάρκεια της 83ης συνόδου της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 83), με την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε να σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Η κεντρική συζήτηση, που οργανώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), εστίασε στην καθοριστική ανάγκη για τη θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου άνθρακα. Ωστόσο, η αποχώρηση των ΗΠΑ συνοδευόμενη από απειλές για οικονομικές συνέπειες, καθώς και η αρνητική στάση πολλών χωρών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, προκάλεσαν ρήγμα εντός του IMO. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε προσχέδιο του τελικού κειμένου που δημοσιοποιήθηκε, η πρώτη παγκόσμια τιμολόγηση άνθρακα για τη διεθνή ναυτιλία είχε αποκλειστεί από την ημερήσια διάταξη, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.
Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία και η πλειοψηφία αποδέχτηκε τα προτεινόμενα μέτρα. Παράλληλα, βάσει των κανονισμών του IMO, η διαδικασία παραμένει μακρά, καθώς απαιτείται περαιτέρω αποδοχή τον επόμενο Οκτώβριο, όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση.
Κεντρικό θέμα φάνηκε να είναι ο τρόπος με τον οποίο η ναυτιλία θα χρηματοδοτήσει τη πράσινη μετάβαση, ιδίως όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα τεχνικά και οικονομικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τα επόμενα 25 χρόνια.
Στο πλευρό των Ελλήνων εφοπλιστών
Λίγες ώρες μετά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, έξι από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, επικεφαλής ο Όμιλος Αγγελικούση, εξέφρασαν κοινή ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο σημαντικών οικονομικών επιβαρύνσεων και πρότειναν μια μεταρρυθμιστική προσέγγιση που, όπως τονίζουν, βασίζεται σε τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμη αποδεδειγμένη εφαρμογή. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Angelicoussis Group, Μαρία Αγγελικούση, δήλωσε στην TradeWinds ότι η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη MEPC 83 αναδεικνύει τις προκλήσεις της υιοθέτησης μη δοκιμασμένων εναλλακτικών λύσεων, ενώ απαιτούνται αυξημένες χρηματοδοτήσεις, που εκτιμώνται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα ετησίως.
«Δεδομένου του τρέχοντος σοβαρού εμπορικού πολέμου, αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για να διεξάγονται αυτές οι διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε. Η παρέμβαση αυτή υποστηρίχθηκε και από την GasLog του Πέτρου Λιβανού, την Latsco της οικογένειας Λάτση, την Thenamaris του Μαρτίνου, την Dynacom του Γιώργου Προκοπίου, την TMS του Γιώργου Οικονόμου και την Alpha Gas της Άννας Αγγελικούση. Η Μαρία Αγγελικούση διευκρίνισε επίσης ότι υποστηρίζει έναν μηχανισμό που θα είναι δίκαιος και ισόρροπος σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας, με στόχο να επιτευχθούν οι στόχοι με τον ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς τη συσσώρευση υπερβολικών κεφαλαίων.