Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους σε δηλώσεις του προς το Bloomberg από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον δημοσιογράφο Oliver Crook στην εκπομπή «The Pulse», η Ελλάδα προγραμματίζει την αποπληρωμή των δανείων από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης δέκα χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.
«Μέχρι το 2031, αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να έχει κλείσει οριστικά», επισήμανε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ήδη αποπληρώσει νωρίτερα μέρος των δανείων της και σκοπεύει να το επαναλάβει το 2025. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι πολιτική επιλογή, αλλά κανόνας».
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% το 2025
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις έξι χώρες της Ε.Ε. που κατέγραψαν πλεόνασμα το 2024, με την καλή επίδοση να αποδίδεται κυρίως στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Δεν σκοπεύουμε να επιβαρύνουμε τις επόμενες γενιές», τόνισε. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα», προσθέτοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 θα φτάσει το 3,2% του ΑΕΠ. «Ελπίζουμε να διατηρήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα σε όλα τα μελλοντικά σενάρια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συνοχή της Ε.Ε. στο εμπόριο
Όσον αφορά τους δασμούς από τις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα, όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο.
Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και θα ακολουθήσει τη συλλογική γραμμή της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. «Θέλουμε να μειώσουμε τις εντάσεις» πρόσθεσε.
«Οι αμυντικές δαπάνες ήρθαν από ανάγκη, όχι επιλογή»
Σχετικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ο υπουργός εξέφρασε τις θέσεις της Ε.Ε. αναφέροντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του σημερινού γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι περισσότερα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αυτή, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία. «Πιστεύω ότι απαιτείται ευελιξία για να το καταφέρουμε» είπε, χαρακτηρίζοντας θετική την τρέχουσα προσέγγιση των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ε.Ε.
«Οι αμυντικές δαπάνες δεν ήταν επιλογή πολιτικής για εμάς, αλλά γεωγραφική ανάγκη, κάτι που απαιτείται εδώ και πολλές γενιές», είπε ο υπουργός. «Ελπίζουμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον, με περισσότερα οφέλη για την οικονομία».