«Η συνάντησή μας επιβεβαιώνει τη σταθερή ενίσχυση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, μετά τις συνομιλίες τους στο Βερολίνο.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μερτς για την ανάληψη των καθηκόντων του, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη αυτή έχει «βαθύ συμβολισμό» για την πρόοδο των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίες πλέον θεμελιώνονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειλικρινή επικοινωνία και τη στενότερη συνεργασία.
«Οι κοινές προκλήσεις ενισχύουν τους δεσμούς μας»
Αναφέρθηκε ότι «η Ευρώπη νιώθει ανακούφιση που η Γερμανία διαθέτει πλέον ισχυρή κυβέρνηση. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος στους ταραγμένους καιρούς που διανύουμε, γεγονός που μας φέρνει πιο κοντά, καθώς οι κοινές προκλήσεις αμβλύνουν τις αποστάσεις. Είμαστε δύο κράτη εταίροι στην ΕΕ, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και συνεργάτες σε πολλούς τομείς».
Αναφερόμενος στα πρόσφατα επιτεύγματα της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα γράφει μια νέα ιστορία και, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, η οικονομία μας είναι πλέον από τις πιο σταθερές στην Ευρωζώνη, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειούμενη ανεργία. Στον τομέα του τουρισμού, οι Γερμανοί επισκέπτες προτιμούν μαζικά τη χώρα μας, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος».
«Η συνετή πολιτική μας αποτυπώνεται στα πρωτογενή πλεονάσματα, στη μείωση του δημόσιου χρέους και στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτή η προσπάθεια μας οδήγησε στην αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που αποτελεί εφαλτήριο για περισσότερες επενδύσεις» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα προορισμός για γερμανικές επενδύσεις»
Και συνέχισε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις εμπιστεύονται την Ελλάδα και επενδύουν σε τομείς όπως τα αεροδρόμια, οι τηλεπικοινωνίες και οι πράσινες τεχνολογίες, ακόμα και κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κρίσης.
«Ελπίζω ότι αυτή η επίσκεψη θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα προχωρά σε έναν νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων που θα την καταστήσουν ελκυστική για γερμανικές επενδύσεις» επισήμανε.
Η διμερής συνεργασία, πρόσθεσε, δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία και τη διπλωματία.
Σχετικά με την Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη στήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε ειρηνικής συμφωνίας καθώς και στην ανασυγκρότηση μετά τη σύγκρουση.
«Σε αυτή τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη σε διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ασφάλεια της» δήλωσε.
«Νέες ευκαιρίες συνεργασίας στο αμυντικό τομέα»
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η Γερμανία σχετικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, γεγονός που ανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.
«Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία με προσεκτική επιλογή συνεργατών που να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα ασφαλείας των κρατών μελών» υπογράμμισε.
«Απαραίτητη συνεργασία Αθήνας και Βερολίνου στο μεταναστευτικό»
Στη συνάντηση τους συζητήθηκε και το μεταναστευτικό. «Η Γερμανία κατανοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια χώρα στην πρώτη γραμμή της κρίσης. Αναγνωρίζει την προσπάθεια να προστατεύσουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και επιβάλλεται η συνεργασία Αθήνας και Βερολίνου με προτεραιότητα στην αποτελεσματική συνεργασία» συμπλήρωσε.
«Πρέπει να εστιάσουμε στην εξωτερική διάσταση, καθώς και στις επιστροφές και στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
naftemporiki.gr