Από αύριο, Δευτέρα 17 Μαρτίου, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εντείνουν την παρουσία τους στην αγορά προκειμένου να εφαρμόσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας σχετικά με τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, «οι έλεγχοι δεν θα είναι απλώς ενημερωτικοί και συστάσεων, αλλά θα επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα».
Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα για όσους προσπαθήσουν να εξαπατήσουν τους καταναλωτές μπορεί να φτάσουν έως και 1,5 εκατομμύρια ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής μπορούν να φτάσουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Διατάξεις του νέου Κώδικα Δεοντολογίας
Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας καθορίζει αναλυτικά τις εμπορικές πρακτικές εκπτώσεων και προσφορών που θεωρούνται παραπλανητικές και πρέπει να αποφεύγονται από τις επιχειρήσεις. Σκοπός είναι οι ανακοινώσεις που αφορούν μειώσεις τιμών (π.χ. εκπτώσεις ή προσφορές) να βασίζονται στην χαμηλότερη τιμή στην οποία το προϊόν πωλείτο τις τελευταίες 30 ημέρες.
Οι έμποροι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν παλιές «φουσκωμένες τιμές», τιμές καταλόγου ή προτεινόμενες λιανικές τιμές ως «αρχικές τιμές». Η «αρχική τιμή» θα πρέπει να είναι πρόσφατη και να αντιπροσωπεύει την κανονική τιμή πώλησης του προϊόντος κατά την προηγούμενη 30ήμερη περίοδο.
Εξαιρέσεις
Τα ευαλλοίωτα προϊόντα, ιδιαίτερα εκείνα με διάρκεια ζωής κάτω από 30 ημέρες, εξαιρούνται από τον Κώδικα Δεοντολογίας. Παρ’ όλα αυτά, για παραβιάσεις που σχετίζονται με εκπτώσεις και προσφορές υποκειμένων αυτών, ισχύουν οι γενικές διατάξεις κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Ο οδηγός παρέχει βασικές κατευθύνσεις και παραδείγματα καλών πρακτικών με στόχο την προώθηση νόμιμων και θεμιτών συμπεριφορών και την προειδοποίηση για παράνομες και παραπλανητικές πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από την εφαρμογή της νομοθεσίας μέχρι σήμερα.
9 συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας από το υπουργείο Ανάπτυξης
1. Τι είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας για εκπτώσεις, προσφορές και άλλες ανακοινώσεις μείωσης τιμής;
Ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ένα λεπτομερές έγγραφο που έχει τη μορφή υπουργικής απόφασης και περιγράφει τις εμπορικές πρακτικές εκπτώσεων και προσφορών που θεωρούνται παραπλανητικές. Μέσω αυτού, οι εμπορικές επιχειρήσεις απαγορεύεται να χρησιμοποιούν πρακτικές που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή σχετικά με την αρχική τιμή, το ποσοστό έκπτωσης ή το κέρδος από την έκπτωση.
2. Ποιες είναι οι αλλαγές στην αγορά με τον Κώδικα Δεοντολογίας;
Ο Κώδικας απαιτεί ότι η αρχική τιμή για τις εκπτώσεις θα είναι η χαμηλότερη τιμή πώλησης του προϊόντος την προηγούμενη 30ή ημέρα. Οι έμποροι δεν μπορούν να θεωρούν μια παλιά “φουσκωμένη τιμή” ως αρχική για τις εκπτώσεις. Η αρχική τιμή θα πρέπει να είναι πρόσφατη και να αντικατοπτρίζει την πραγματική τιμή πώλησης του προϊόντος.
3. Υπάρχουν εξαιρέσεις από τον Κώδικα Δεοντολογίας;
Ναι, τα ευαλλοίωτα προϊόντα, ιδιαίτερα όσα έχουν διάρκεια ζωής μικρότερη από 30 ημέρες, εξαιρούνται. Ωστόσο, οι παραβιάσεις αναφορικά με εκπτώσεις και προσφορές για αυτά τα προϊόντα υπόκεινται στη γενική νομοθεσία κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
4. Θα μειωθούν οι εκπτώσεις και οι προσφορές στην αγορά;
Όχι, οι εκπτώσεις και οι προσφορές θα συνεχίσουν να υπάρχουν, εφόσον είναι νόμιμες. Οι πλασματικές εκπτώσεις καταργούνται, δηλαδή οι εκπτώσεις σε ψεύτικες τιμές. Οι αληθινές εκπτώσεις θα είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμες και αξιόπιστες.
5. Ποια είναι τα οφέλη για τους καταναλωτές από την εφαρμογή του Κώδικα;
Οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε πραγματικές προσφορές και εκπτώσεις, διευκολύνοντας την αγορά και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην τιμολόγηση. Η διαφάνεια και οι σαφείς τιμές θα προάγουν τον ανταγωνισμό, οδηγώντας σε πτώση τιμών.
6. Πώς μπορώ να αναγνωρίσω τις πλασματικές εκπτώσεις;
Τα παραδείγματα πλασματικών εκπτώσεων περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπου οι τιμές είναι “φουσκωμένες”, όπως πωλήσεις προϊόντων με εκποιήσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί με την αναφερόμενη αρχική τιμή.
7. Μπορώ να αναφέρω παραβίαση του Κώδικα;
Ναι, μπορείτε να αναφέρετε πλασματικές εκπτώσεις και παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας αναφέροντας τις στη διεύθυνση: https://kataggelies.mindev.gov.gr/.
8. Ποιες είναι οι ποινές για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τον Κώδικα;
Προβλέπεται πρόστιμο που κυμαίνεται από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ, και σε περιπτώσεις υποτροπής μπορεί να φτάσει τα 3.000.000 ευρώ. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η παραβίαση δημοσιοποιείται από το υπουργείο Ανάπτυξης.