Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς αυτή την εβδομάδα σε διάφορες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Κίνας.
Ανάμεσα στις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από το κύμα καύσωνα, η Τσεντσόου, με πληθυσμό 13 εκατομμυρίων και πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν στην κεντρική Κίνα, κατέγραψε χθες, Δευτέρα, θερμοκρασία 41 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Στη Λαντσόου, λίγο βορειότερα, ο υδράργυρος έφτασε τους 43,2 βαθμούς, ενώ η μικρή πόλη Σαχέ στην επαρχία Χεμπέι σημείωσε 42,9 βαθμούς, όπως γνωστοποίησε σήμερα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
Οι ακραίες θερμοκρασίες αναμένονται να υποχωρήσουν μέχρι την Παρασκευή, με πιθανή πτώση της θερμοκρασίας έως 15 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.
Στροφή προς ανανεώσιμες πηγές και στόχοι μείωσης εκπομπών
Τα τελευταία καλοκαίρια, η Κίνα βιώνει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, ξηρασίες και ισχυρές βροχοπτώσεις. Ως ηγετική χώρα στον κόσμο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η Κίνα παράλληλα επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2060.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητές της στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας για να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η χώρα παραμένει πίσω στη μείωση της έντασης άνθρακα (εκπομπές CO₂ ανά ΑΕΠ) κατά 65% έως το 2030 σε σχέση με το 2005.
Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών CO₂ το πρώτο τρίμηνο του 2025, παρά την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι νέες ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια, είχαν ως αποτέλεσμα συνολική μείωση εκπομπών κατά 1,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Λάουρι Μιλιβίρτα από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), ερευνητικό ινστιτούτο στη Φινλανδία.
Προηγουμένως, η Κίνα ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2025 η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτή των θερμικών σταθμών, κυρίως από άνθρακα. Ωστόσο, ο άνθρακας παραμένει κρίσιμος για την ενεργειακή παραγωγή της χώρας.
Κα malgré την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών, η Κίνα ξεκίνησε το 2024 την κατασκευή θερμικών σταθμών 94,5 γιγαβάτ και η παραγωγή άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας τα 3,9 δισεκατομμύρια τόνους το 2020 και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,8 δισεκατομμύρια τόνους το 2024.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP