Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την εξεύρεση λύσεων που θα βελτιώσουν την αστυνομική παρουσία στις διαδηλώσεις. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, σε απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση της προεδρεύουσας της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, σχετικά με την αστυνομική βία κατά της πορείας της 8ης Μαρτίου, αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Ας προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και να ακούσουμε. Είμαι εδώ για να συνεργαστώ στην εξεύρεση επιχειρησιακών και νομοθετικών πολιτικών που θα ενισχύσουν την παρουσία της αστυνομίας στις διαδηλώσεις και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών». Αναφερόμενος στην κριτική της κας Κωνσταντοπούλου για τη συμπεριφορά της αστυνομίας στις πρόσφατες διαδηλώσεις, υποστήριξε την ανάγκη για σαφήνεια και διαφάνεια γύρω από τα περιστατικά που καταγράφηκαν.
Σχολιάζοντας τις φήμες για πιθανές σχέσεις κουκουλοφόρων με παρακρατικούς, ο υπουργός δήλωσε πως η ιστορία δείχνει ότι οι παρακρατικοί είναι τρομοκράτες που σκότωσαν αθώους ανθρώπους και θεωρούν ότι η χρήση βίας για την επιβολή των απόψεών τους είναι αποδεκτή. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι προβοκάτοres», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις περί παρακρατικών είναι παραπλανητικές.
Ειδικά για τη διαδήλωση της 28ης Φεβρουαρίου για τα Τέμπη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η αστυνομία έχει συλλάβει 77 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, όπως η κατοχή μολότοφ. Ωστόσο, επεσήμανε πως όλα τα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και αναφορών σχετικά με τις διαδηλώσεις, θα εξεταστούν διεξοδικά σε συνεργασία με τους εισαγγελείς, υποσχόμενος ότι καμία υπόθεση δεν θα μείνει αναπάντητη.
Όσον αφορά την υπόθεση της Μαρφίν, ο κ. Χρυσοχοΐδης συμφώνησε με την κα Κωνσταντοπούλου ότι είναι μια «κηλίδα» για τη Δημοκρατία και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να φέρει την υπόθεση σε μια λύση.
Η κα Κωνσταντοπούλου ρώτησε για το ποιες ήταν οι εντολές προς την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, επικεντρώνοντας στην καταστολή και τη βία κατά των διαδηλωτών. Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις για την πολιτική προστασία.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε πως οι μολότοφ αποτελούν σοβαρή απειλή, τονίζοντας ότι και οι ζωές των αστυνομικών είναι πολύτιμες. Σε αναφορά της διαδήλωσης της 8ης Μαρτίου, παρατήρησε πως η πορεία ήταν γενικά ειρηνική, αλλά 200 κουκουλοφόροι την κατέστρεψαν, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά κτίρια. Υπογράμμισε την προτεραιότητα να διασφαλίζεται η ηρεμία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ώστε να προστατευτούν όλοι οι συμμετέχοντες και οι αστυνομικοί.