Ο Θοδωρής Ρωμανίδης έκανε μια αναδρομή στα παρελθόντα στη νέα του συνέντευξη στην εφημερίδα On Time με τη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου. Ανάμεσα σε διάφορες αναμνήσεις, ο έμπειρος ηθοποιός μοιράστηκε τις εμπειρίες των παιδικών του χρόνων στην Κωνσταντινούπολη και την μετακόμισή του στην Ελλάδα σε ηλικία 13 ετών.
Θα ήθελα να σε πάω πίσω στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεγάλωσες με τη μητέρα σου μέχρι τα δεκατρία σου, λόγω του διαζυγίου σας από τον πατέρα σου όταν ήσουν μόλις δύο χρονών. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από την Ανάσταση και το Πάσχα;
Δεν ήταν καθόλου ευχάριστες, καθώς γιορτάζαμε την Ανάσταση κρυφά, ούτε την ημέρα ούτε τη νύχτα μπορούσαμε να βγούμε. Δεν ξέραμε τι σημαίνει να σουβλίζουμε αρνί ή να γιορτάζουμε με χορούς. Όλο αυτό ήταν θλιβερό, αλλά έπρεπε να προσαρμοστούμε και να ζούμε έτσι. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι έχουν μείνει πολύ λίγοι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη σήμερα. Από όλη την οικογένειά μου, μόνο ένας ξάδελφος έχει απομείνει εκεί και προσέχει τις Θερμοπύλες.
Ως Ρωμιός στην Τουρκία, αντιμετωπίσατε προκλήσεις. Όταν ήρθες στην Ελλάδα στα δεκατρία, βίωσες ρατσισμό όπως πολλά άλλα παιδιά που ήρθαν από εκεί;
Σαφώς. Θυμάμαι ότι είχα σχεδόν επιτεθεί σε έναν συμμαθητή μου, καθώς με αποκάλεσε «Τουρκάκι». Αυτού του είδους οι προσβλητικές εκφράσεις, όπως «τουρκόσπορος», ήταν καθημερινό φαινόμενο. Συνειδητοποίησα γρήγορα ότι στην Ελλάδα ήμουν ξένος και στο εξωτερικό Έλληνας. Όταν το συνειδητοποίησα, ηρέμησα, γιατί ήξερα ποιος είμαι πραγματικά.