Στην Κωνσταντινούπολη αναστατώνουν τις αρχές οι προβλέψεις των Τούρκων σεισμολόγων, οι οποίες αναφέρουν ότι μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ υπάρχει πιθανότητα να προκύψει σεισμός μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Τουνκάι Ταϊμάζ δήλωσε στο CNN Turk ότι το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, το οποίο οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι θα προκαλέσει έναν μεγάλο σεισμό, δεν ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δόνησης των 6,2 Ρίχτερ. Προπροειδοποίησε ότι αν επαναληφθούν τα γεγονότα όπως με τους δίδυμους σεισμούς στην Καχρανμαρμαρά το 2023, τότε είναι πιθανόν ο επόμενος σεισμός να αγγίξει ή να ξεπεράσει τα 7 Ρίχτερ.
Ο Ταϊμάζ σημείωσε με κόκκινο χρώμα το ρήγμα που παραμένει ανενεργό και επισήμανε ότι μια ενδεχόμενη εκτόνωση μπορεί να προκαλέσει σεισμό έως και 7,2 Ρίχτερ.
Παρόμοια δήλωση έκανε και ο γνωστός Τούρκος σεισμολόγος Νατζί Γκιορούρ, ο οποίος ανέφερε σε ανάρτησή του πως “τα χειρότερα για την Κωνσταντινούπολη δεν έχουν έρθει ακόμα.”
“Ο σεισμός προκαλεί αυξημένη πίεση στην περιοχή. Με άλλα λόγια, το ρήγμα θα σπάσει. Ένας πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ”, τόνισε ο Γκιορούρ.
İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak…
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) April 23, 2025
Μετασεισμοί για μία εβδομάδα
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Σουκρού Ερσόι εξέφρασε τη δυσκολία των επιστημόνων να προβλέψουν την ένταση των μετασεισμών, προσθέτοντας ότι μπορεί να συνεχιστούν για μια εβδομάδα. Επισήμανε πως το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας στον Μαρμαρά έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σεισμούς έως 8 Ρίχτερ, συμφωνώντας με άλλους ειδικούς ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ δεν μπορεί να εκτονώσει την ενέργεια που έχει σωρευτεί στην περιοχή.
Σχέδιο εκκένωσης και επικίνδυνες περιοχές
Μετά τον χθεσινό σεισμό, πολλοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μετακινήθηκαν προς τις επαρχίες. Σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού, οι τουρκικές αρχές έχουν προετοιμάσει σχέδια εκκένωσης της πόλης, όπου διαμένουν πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι. Η εκκένωση θα γίνει μέσω αέρα, ξηράς και θάλασσας, με 23 καθορισμένα σημεία συνάντησης για τη διευκόλυνση των πολιτών.
Σύμφωνα με το CNN Turk, προγραμματίζεται η συμμετοχή όλων των πλοίων στην επιχείρηση εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένων φέρι, θαλάσσιων ταξί και σκαφών του τουρκικού λιμενικού. Υπάρχουν 6 σημεία στην πόλη όπου οι κάτοικοι θα μεταφερθούν με οχήματα για να εκκενώσουν μέσω θάλασσας, ενώ λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα θα χρησιμοποιηθούν για την επιχείρηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, με αναφορές του σεισμολόγου Σουκρού Ερσόι, υπάρχουν περιοχές στην Κωνσταντινούπολη που είναι επικίνδυνες για τους κατοίκους.
Επικίνδυνες περιοχές στην ευρωπαϊκή πλευρά
- Αβτζιλάρ,
- Κουτζουκτζεκμετσε,
- Μπακιρκιόι,
- Μπεϊλικντουζού,
- Γκιουνγκιορέν,
- Ζεϊτινμπουρνου,
- Μπαχτζελιεβλερ,
- Φατίχ.
Επικίνδυνες περιοχές στην ανατολική πλευρά
- Καντικιόι,
- Οουσκουντάρ,
- Ατασεχίρ,
- Ουμρανιγιε,
- Μάλτεπε,
- Καρταλ,
- Πεντίκ,
- Σουλτανμπεϊλί,
- Σανκακτεπέ,
- Τουζλα,
- Ανταλάρ.