Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρευρεθεί στη Χάγη την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Ιουνίου για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Συμμαχία, μέσα σε ένα όλο και πιο αβέβαιο ασφαλιστικό περιβάλλον. Κεντρικό θέμα της ατζέντας είναι η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας.
Ένα από τα κύρια ζητήματα που θα συζητηθούν είναι η έγκριση του νέου σχεδίου επενδύσεων του ΝΑΤΟ στην άμυνα, που στοχεύει σε υψηλότερες δαπάνες και επενδύσεις από τα κράτη μέλη της. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει δαπάνες της τάξης του 5% για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, οι στόχοι περιλαμβάνουν 3,5 μονάδες για καθαρά αμυντικές δαπάνες και 1,5 μονάδα για δαπάνες και επενδύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα, όπως υποδομές και βιομηχανία. Ο αρχικός χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι το 2035, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει και αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ των ηγετών.
Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για άμυνα, ανήκοντας έτσι στις χώρες της Συμμαχίας που υπερβαίνουν τη νατοϊκή δέσμευση του 2% του ΑΕΠ. Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα 12ετές αμυντικό πρόγραμμα ύψους 25 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια των δύσκολων ετών της δημοσιονομικής κρίσης, κάτι που αναμένεται να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής. Είναι ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που τόνισαν την ανάγκη για περισσότερες και πιο έξυπνες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αμυντικός πυλώνας που να συμπληρώνει το ΝΑΤΟ.
Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται πως όλες οι χώρες της Συμμαχίας θα έχουν φτάσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, όπως ορίστηκε το 2014. Από την αρχή του έτους, πολλές χώρες μέλη που δεν είχαν πετύχει αυτόν τον στόχο, έχουν ανακοινώσει αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες.