Το Κρεμλίνο χαιρέτισε την ανακοίνωση του προεδρίου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι το Κίεβο είναι ανοικτό σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολέμου. Ωστόσο, η Μόσχα παραμένει αβέβαιη σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να είναι ο συνομιλητής της, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο Ζελένσκι αποκάλυψε αυτή τη δήλωση σε επιστολή που απέστειλε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την παρουσίασε δημοσίως χθες, Τρίτη.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να προχωρήσουμε προς μια πιο διαρκή ειρήνη. Κανείς δεν επιθυμεί την ειρήνη περισσότερο από τους Ουκρανούς», ανέφερε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο, παραθέτοντας αποσπάσματα της επιστολής.
Όταν ρωτήθηκε για την εκτίμηση του Κρεμλίνου σχετικά με την δήλωση Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Θετικά».
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Το κύριο ερώτημα είναι με ποιον θα διαπραγματευτούμε. Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανή πρόεδρος δεν μπορεί, σύμφωνα με το νόμο, να διαπραγματευθεί με τη ρωσική πλευρά. Συνολικά, η προσέγγιση είναι θετική, αλλά οι επιμέρους διαφορές παραμένουν».
Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε σε διάταγμα του Ζελένσκι από το 2022 που αποκλείει τις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν
Αναφορικά με την πιθανή συνάντηση των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ρωσική πλευρά υπογράμμισε ότι δεν έχει ακόμη συζητηθεί, αν και το Μινσκ της Λευκορωσίας θα ήταν η καταλληλότερη τοποθεσία για τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
«Δεν έχει τεθεί, ούτε έχει συζητηθεί με κανέναν τρόπο. Φυσικά, το Μινσκ θα ήταν για εμάς το καλύτερο σημείο. Είναι ο κύριος σύμμαχός μας και ως εκ τούτου είναι η ιδανική τοποθεσία για διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι μέλλοντες διάλογοι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα καλύψουν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ένα θέμα που είχε αγγιχθεί σε προηγούμενες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας τον περασμένο μήνα στο Ριάντ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία συμφώνησε να υποστηρίξει την κυβέρνηση Τραμπ στη δημιουργία δίαυλου επικοινωνίας με το Ιράν για διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καθώς και η υποστήριξη της Ιρανικής κυβέρνησης σε αντι-αμερικανικές παραστρατιωτικές ομάδες στην περιοχή.
Το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει αυτή την αναφορά, αλλά έχει δηλώσει ότι το Ιράν είναι πλέον ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν με περισσότερες λεπτομέρειες στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.
«Μέχρι στιγμής, έχουμε κατανοήσει ότι η ρωσική θέση σε αυτό το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι ότι πρέπει να επιλυθεί αποκλειστικά με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυναμική για τα παραπάνω, καθώς το Ιράν είναι σύμμαχός μας, είναι εταίρος μας και μια χώρα με την οποία αναπτύσσουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, και η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή την κατεύθυνση. Οι ΗΠΑ το γνωρίζουν», πρόσθεσε.
Στον περασμένο μήνα, ο Τραμπ επανέφερε τη στρατηγική της «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν, η οποία περιλαμβάνει προσπαθείες να μειωθούν οι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης στο μηδέν, ώστε να σταματήσει η Ουάσινγκτον την πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν.
Το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.
Η Ρωσία έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις της με χώρες της λεγόμενης Ισλαμικής Δημοκρατίας από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το Ιράν τον Ιανουάριο.
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι το θέμα του Ιράν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Ρωσίας-ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα.
«Τo αναφέραμε στο Ριάντ», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Αλλά όχι με λεπτομέρειες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS