Σε μία από τις πρώτες τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μετά την εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, δήλωσε στην ΕΡΤ1 ότι «είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κλιμάκωση της κρίσης».
Ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη σε δύο βασικές θέσεις από την αρχή της κρίσης: «Πρώτον, το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και δεύτερον, αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω διπλωματικής προσέγγισης». Συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, όπως φάνηκε πρόσφατα στις συνομιλίες. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη δυνατότητα».
«Η χώρα μας δεν θα συμμετάσχει ή θα εμπλακεί σε αυτές τις εχθροπραξίες», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας βασίζεται σε αρχές, τις οποίες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν. Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες, διερωτήθηκε: «Μπορεί κάποιος να προδικάσει την εξέλιξη των επόμενων 48 ωρών;». Επισήμανε ότι «ο οικονομικός τομέας είναι έτοιμος» για θέματα όπως ο πληθωρισμός, η ναυτιλία και ο τουρισμός.
Αναγνώρισε επίσης ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη, καθώς «στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει χώρος για απλές εκτιμήσεις». Επεσήμανε ότι «για κάθε εκτίμηση, η Μέση Ανατολή ενδέχεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Είμαστε ανήσυχοι, αλλά όχι φοβισμένοι».
Τόνισε ότι «τα γεγονότα έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις» και πως είναι ανόητο να πιστεύει κάποιος ότι κάποια χώρα δεν θα επηρεαστεί. Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι καλύτερα προετοιμασμένη από το παρελθόν για τέτοιες κρίσεις, τόσο δημοσιονομικά όσο και οργανωτικά. Σχετικά με τον τουρισμό, είπε ότι «εκτός της αγοράς του Ισραήλ, δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακυρώσεις κρατήσεων».
Για το αν η τρέχουσα σύρραξη θα επηρεάσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Αξιολογούμε ότι δεν θα αλλάξει κατι». Η κυβέρνηση παραμένει προς τη κατεύθυνση των φοροαπαλλαγών, της βελτίωσης των εισοδημάτων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που δεν θα τροποποιηθούν.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στήριξη των πιο ευάλωτων σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης, ο Θ. Κοντογεώργης ήταν σαφής: «Αυτό είναι δεδομένο και το έχουμε δείξει πολλές φορές. Αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα παρέμβει».
Σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, για την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και το Κυπριακό, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν είναι παραγωγικές. Το πλαίσιο του Κυπριακού είναι γνωστό και η Ελλάδα συμμετέχει σε πολιτικό διάλογο με την Τουρκία με σαφείς διαχωριστικές γραμμές.
Κλείνοντας, τόνισε ότι «η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προκαλεί αντιδράσεις, αλλά έχουμε αυτοπεποίθηση στην εξωτερική μας πολιτική, που είναι ήσυχη και αποτελεσματική. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην εξωτερική πολιτική μας».