Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χθες το βράδυ μία συνάντηση προετοιμασίας για τις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά, οι οποίες θα λάβουν χώρα σήμερα στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ τόνισε ότι, πριν την αναχώρηση της ρωσικής αντιπροσωπείας για την Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Πούτιν πραγματοποίησε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση για να προετοιμαστεί κατάλληλα. Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, περιλαμβανομένων του βοηθού του Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν, του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν και του στρατηγού Ιγκόρ Κοστιούκοφ.
Επιπλέον, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ, ο αρχηγός της Ρωσικής Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σόιγκου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλερί Γκερασίμοφ, καθώς και ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ.
Συνεργασία με τον Τραμπ
Ρώσοι κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκφράζουν ανησυχίες ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη ίσως να είναι μια στημένη διαδικασία και να αποτελούν μια καλά μελετημένη πλεκτάνη από τον Πούτιν και τον Τραμπ. Ο Αλεξέι Ναούμοφ, μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτή η πρόταση, δεδομένης της γρήγορης και θετικής αντίδρασης του προεδρικού γραφείου Τραμπ, είχε προγραμματιστεί εξ αρχής».
Ο Ναούμοφ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ «προχωρούν πιο ενεργά απ’ ό,τι νομίζουμε». Θεωρεί πως η αντίδραση του Τραμπ στην πρόταση του Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν βιαστική και ότι, παρά τις προηγούμενες απειλές κατά της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιθυμεί να επιβάλει σκληρές κυρώσεις.
«Οι σημαντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φαίνονται σχεδόν αδύνατες αυτήν τη στιγμή, δεδομένων των διαφορετικών προοπτικών για τη σύγκρουση», υπογράμμισε ο Ναούμοφ στη συνέντευξή του. Ο Τραμπ μπορεί να κατανοήσει ότι «η Ουκρανία είναι καταδικασμένη μακροπρόθεσμα» και ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν καλές επιλογές στον πόλεμο». Επίσης, αποκαλεί τον πόλεμο ως «πόλεμο του Τζο Μπάιντεν» και όχι δικό του.
Ο Ναούμοφ εκτίμησε ότι για τον Τραμπ, «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα του επιτρέψει να διατηρήσει την υπόληψή του. Δεν θα είναι ο άνθρωπος που πρόδωσε την Ουκρανία». Παρά τις αντιφάσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θεωρεί απαραίτητο να σπάσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Δεύτερης κατηγορίας αντιπροσωπεία
Η ρωσική αντιπροσωπεία, λόγω της κατηγορίας της, εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές τακτικές καθυστέρησης των συνομιλιών.
Η επιλογή του Μεντίνσκι—πρώην υπουργού Πολιτισμού και προεδρεύοντος της Ένωσης Ρώσων Συγγραφέων—δείχνει ότι το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ως σημαντική ευκαιρία, αλλά ως τακτικό ελιγμό, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες. Μάλιστα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν ότι «πιθανότατα δεν θα υπάρξει γρήγορη ανακωχή».
Πιθανά σενάρια
Κρίσιμο ερώτημα παραμένει το αν το Κίεβο θα αποδεχθεί να διαπραγματευθεί με αυτή τη ρωσική αντιπροσωπεία.
Αν η ουκρανική πλευρά ερμηνεύσει τον χαμηλό διπλωματικό βαθμό του Μεντίνσκι ως σκόπιμη υποβάθμιση, ίσως απορρίψει τις διαπραγματεύσεις, κάτι που θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση και θα δώσει εφόδια στη Δύση για να εντείνει τις στρατιωτικές προμήθειες προς την Ουκρανία.
Το πιο πιθανό είναι να προκύψει ένας συμβολικός διάλογος, εστιάζοντας σε μικρές ανθρωπιστικές λύσεις, όπως οι ανταλλαγές κρατουμένων, ενώ θεμελιώδη ζητήματα όπως τα εδάφη ή οι εγγυήσεις ασφαλείας θα μείνουν εκτός συζητήσεων. Τέτοιου είδους παραχωρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την εικόνα και των δύο πλευρών ως διατεθειμένων να διαπραγματευτούν χωρίς να θυσιάσουν τις ουσιαστικές τους θέσεις.
Διαβάστε ακόμη
Το γεγονός για τη συνάντηση στην Τουρκία – Γιατί να παραστεί ο Πούτιν;