Η κυβέρνηση της Γεωργίας σκοπεύει να κλείσει το κέντρο πληροφοριών για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν γεωργιανά μέσα, επικαλούμενα το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια περίοδο επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το κέντρο αποσκοπεί στην «ενίσχυση της συμμετοχής του πληθυσμού στις διαδικασίες ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Γεωργίας και στη συλλογή καλά ενημερωμένης υποστήριξης».
Ανοιγμένο το 2005, το κέντρο βρίσκεται σε ένα μεγάλης κλίμακας κτίριο στην Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Τιφλίδας, υψώνοντας τις σημαίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Γεωργίας.
Η Interpress, γεωργιανό πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε ότι το κέντρο θα συγχωνευθεί με το υπουργείο Εξωτερικών και ότι ορισμένοι υπάλληλοι έχουν ενημερωθεί για πιθανές απολύσεις. Το υπουργείο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα της Reuters για σχόλια.
Η Γεωργία έχει υποβάλει αίτηση για μέλος της ΕΕ από το 2023, και το ΝΑΤΟ δήλωσε το 2008 ότι θα ενταχθεί τελικά στη συμμαχία.
Διακοπή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ
Ωστόσο, αν και κάποτε θεωρείτο ένα από τα πιο φιλοδυτικά και δημοκρατικά κράτη που προήλθαν από τη Σοβιετική Ένωση, η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει τα τελευταία χρόνια κινηθεί προς την καταστολή των εγχώριων κριτικών, καθώς αποκαθιστά τους δεσμούς της με τη Ρωσία.
Ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, πρώην πρωθυπουργός και ευρέως αναγνωριζόμενος ως de facto ηγέτης της Γεωργίας, δήλωσε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ελέγχονται από ένα σκιώδες «κόμμα παγκόσμιου πολέμου» που επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης και την εμπλοκή της χώρας σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» του Ιβανισβίλι ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2024 την διακοπή των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ μέχρι το 2028, σταματώντας ένα εθνικό στόχο που είναι καταγεγραμμένος στο σύνταγμα.
Η ΕΕ ανέφερε ότι η αίτηση της Τιφλίδας έχει παγώσει λόγω των νόμων για τους «ξένους πράκτορες» και την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, οι οποίοι θεωρούνται περιοριστικοί και επηρεαζόμενοι από ρωσικές πολιτικές.
Η «Γεωργιανό Όνειρο» δηλώνει ότι επιθυμεί να ενταχθεί τελικά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά επιδιώκει επίσης τη διατήρηση της ειρήνης με τον βόρειο γείτονά της και τη διατήρηση των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών στη χώρα.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε κυρώσεις στον Ιβανισβίλι τον περασμένο Δεκέμβριο, κατηγορώντας τον ότι αποδυναμώνει τη γεωργιανή δημοκρατία προς όφελος της Ρωσίας.
Η Τιφλίδα και η Μόσχα δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 2008, όταν η Ρωσία νίκησε τη Γεωργία σε έναν σύντομο πόλεμο για δύο αυτονομιστικές περιοχές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
Πηγή: Reuters