Αυτή η κλασική συνταγή κοτόπιτας είναι το τέλειο comfort food που θα μαγέψει όλη την οικογένεια. Με πλούσια γεύση και αφράτη σφολιάτα, αποτελεί την ιδανική επιλογή για ένα χορταστικό γεύμα.
Υλικά
- 2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
- 2 πράσα, κομμένα σε χοντρές φέτες
- 200 γρ. καρότα, καθαρισμένα
- 250 γρ. baby πατάτες, κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες
- 500 γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα (ολόκληρο)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 25 γρ. βούτυρο
- 25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για πασπάλισμα
- 500 ml φρέσκια σάλτσα κοτόπουλου (έτοιμη)
- 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο εστραγκόν
- 1 συσκευασία 500 γρ. σφολιάτας
- 1 μεσαίο αυγό, χτυπημένο
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Απλώστε τα λαχανικά και το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο ανθεκτικό ταψί, περιχύστε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε καλά. Ψήστε για 25 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
- Αφαιρέστε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής και μεταφέρετε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ (κρατήστε το ταψί στην άκρη). Κόψτε το κοτόπουλο σε μπουκιές και προσθέστε το στα λαχανικά.
- Βάλτε το ταψί σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε σταδιακά τη σάλτσα (ξύστε τυχόν κολλημένα υπολείμματα από τον πάτο). Επαναφέρετε στη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να πήξει.
- Προσθέστε τη σάλτσα και το εστραγκόν στο μείγμα κοτόπουλου και ανακατέψτε απαλά. Ελέγξτε το αλάτι και το πιπέρι και μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος χωρητικότητας περίπου 2,5 λίτρων.
- Αλευρώστε μια επιφάνεια και ανοίξτε τη σφολιάτα ώστε να καλύψει το σκεύος. Αλείψτε τις άκρες του σκεύους με αυγό, τοποθετήστε τη σφολιάτα από πάνω και πιέστε τις άκρες για να σφραγίσουν. Κάντε μια εγκοπή στο κέντρο της σφολιάτας για να απελευθερωθεί ο ατμός. Αν θέλετε, κόψτε σχήματα από τα υπολείμματα σφολιάτας, κολλήστε τα στην πίτα και αλείψτε με αυγό.
- Ψήστε για 45 λεπτά ή μέχρι η σφολιάτα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.