Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, συζήτησε το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου καθώς και τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, την Κάτια Μακρή και τον Αντώνη Δελλατόλα στο Realfm 97,8.
«Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Θυμίζω ότι οι καθαρισμοί ξεκίνησαν από 1η Απριλίου, και δόθηκε παράταση 45 ημερών με απόφαση του Πρωθυπουργού, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τις 830.000 δηλώσεις καθαρισμού που έγιναν πέρσι. Είδαμε ότι η πρόληψη απέδωσε, ιδιαίτερα στην πυρκαγιά του Βαρνάβα, όπου τα καθαρισμένα οικόπεδα υπέστησαν ελάχιστες ζημιές», ανέφερε ο Υπουργός.
«Αν και οι κλιματολογικές συνθήκες δείχνουν βελτίωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, τα κακά σενάρια είναι πάντα μπροστά μας. Ο Μάρτιος μας έφερε 1.365 πυρκαγιές, κυρίως σε χορτολιβαδικές εκτάσεις», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την ευθύνη απομάκρυνσης των υπολειμμάτων καθαρισμού, ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι σημαντικό ζήτημα που είχε δημιουργήσει σύγχυση. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι πολίτες πρέπει να μεταφέρουν τα αποτελέσματα των καθαρισμών σε καθορισμένα σημεία από τους δήμους. Αν και κατανοώ ότι αυτό είναι δύσκολο, αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο. Οι δήμοι θα πρέπει επίσης να υποδείξουν τα σημεία αυτά και να συνδεθούν με την πλατφόρμα ενημέρωσης, καθώς πέρσι μόλις οι μισοί δήμοι συμμετείχαν».
Ο υπουργός ανέφερε ότι συνεργασίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ήδη σε εξέλιξη, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Ανέφερε ότι έχει υπάρξει αυξημένη χρηματοδότηση 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για δράσεις πολιτικής προστασίας. Όπου οι πολίτες δεν προβαίνουν στους απαραίτητους καθαρισμούς, οι δήμοι αναλαμβάνουν την αποκομιδή και καθαρισμό των υπολειμμάτων.
Σχετικά με την περσινή αντιπυρική περίοδο, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι «η χρονιά ήταν καλύτερη από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας, παρά την μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική». Ο εναέριος στόλος θα περιλαμβάνει 49 ενοικιαζόμενα ελικόπτερα και αεροσκάφη, καθώς και 30-35 εθνικά αεροσκάφη του πυροσβεστικού σώματος.
«Φέτος θα έχουμε 82 drones για επιτήρηση, από 45 πέρσι, με στόχο τη γρήγορη αντίδραση σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Επίσης οι δαπάνες για αυτά καλύπτονται από δωρεά του ΔΕΔΔΗΕ», τόνισε.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι φέτος θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού στη ιστορία του πυροσβεστικού σώματος, με 18.000 εργαζομένους και 10.500 εθελοντές, και ότι θα εφαρμοστούν μέτρα που ανταγωνίζονται τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα.
Σχετικά με το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», ο υπουργός τονίζει ότι είναι ολοκληρωμένο με προϋπολογισμό 2,16 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025. Σημαντική σύμβαση για την προμήθεια οκτώ ελικοπτέρων υπογράφεται σήμερα, ανεβάζοντας το ποσοστό των συμβασιοποιημένων έργων στο 45%.
Απαντώντας σε ερώτηση για περσινές πυρκαγιές, ο Υπουργός τόνισε ότι οι φυσικές καταστροφές δεν μπορούν να αποκλειστούν, αλλά ο κύριος στόχος είναι η προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, με βασισμένο στις γνώσεις και τις διδάξεις από την περσινή χρονιά για καλύτερη προετοιμασία φέτος.
Ακούστε το ηχητικό: