Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, συζήτησε για την υπόθεση της Προανακριτικής Επιτροπής που αφορά τον Χρήστο Τριαντόπουλο, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, την άνοδο του κατώτατου μισθού και τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα στον Realfm 97,8.
Αναφορικά με την απόφαση του πρώην υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Τριαντόπουλου να ζητήσει άμεση παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο χωρίς Προανακριτική, καθώς και για την υπόθεση των Τεμπών, η υπουργός δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία ανακριτική πράξη που μπορεί να ερευνηθεί από την Επιτροπή της Βουλής, αλλά μόνο από το Δικαστικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει καμία».
Πρόσθεσε επίσης: «Κατατέθηκε ένα κατηγορητήριο, το οποίο οδήγησε στη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής με τις ψήφους της ΝΔ. Βρισκόμαστε σε μια επιλεκτικά τοξική περίοδο στον δημόσιο διάλογο. Ο κ. Τριαντόπουλος έθεσε το ερώτημα: ‘Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Προανακριτική; Να μου ασκηθεί δίωξη για υπόνοια’. Θυμίζω ότι η Προανακριτική καθορίζει αν υπάρχει υπόνοια για τη διάπραξη συγκεκριμένου αδικήματος».
«Λέει, λοιπόν: ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να μου συμβεί; Να ασκηθεί ποινική δίωξη. Ας προχωρήσουμε, ασκήστε μου δίωξη και ας κριθώ από τον αρμόδιο δικαστή. Τι κακό υπάρχει σε αυτό; Δεν μπορώ πραγματικά να κατανοήσω τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτό ακριβώς ζητούσαν πριν από κάποιο καιρό», υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως.
Σχετικά με την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπουργός δήλωσε: «Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο. Θα προτείνω τη συζήτηση για την επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι στα 830 ευρώ».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ύψος της νέας αύξησης, η κ. Κεραμέως απάντησε: «Θα είναι μια σημαντική αύξηση, πάντα με στόχο τα 950 ευρώ το 2027. Θυμίζω ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει πολλά άλλα ζητήματα, όπως τα επιδόματα και ενδέχεται να έχει αντίκτυπο και στο μέσο μισθό».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η υπουργός είπε: «Η προσπάθειά μας κινείται σε δύο κατευθύνσεις: από τη μία πλευρά να αυξάνουμε τους μισθούς και από την άλλη να μειώνουμε τα βάρη, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Θυμίζω ότι το 2019 οι ασφαλιστικές εισφορές ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Έχουν ήδη μειωθεί κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες και αναμένεται περαιτέρω μείωση μισής μονάδας μέχρι το 2027».
Όσον αφορά τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι «υπάρχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για 15.000 ανέργους, το οποίο είναι σε φάση υλοποίησης. Η σχετική διαδικασία είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο».
Η υπουργός εξήγησε ότι «το πρόγραμμα έχει δύο βασικές διαφορές. Πρώτον, λαμβάνει πλέον υπόψη τον προγενέστερο ασφαλιστικό βίο. Δηλαδή, διαφορετικές εισφορές ανεργίας καταβάλλουν άτομα με διαφορετική διάρκεια εργασιακής εμπειρίας. Η δεύτερη διάσταση είναι ότι θα είναι εμπροσθοβαρές, προσφέροντας υψηλότερο ποσό στους πρώτους μήνες δυσκολιών και ακολουθώντας σταδιακή μείωση. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τους ανέργους να βρουν εργασία», υπογράμμισε.
Τέλος, αναφερόμενη στις δράσεις του υπουργείου για την επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε: «Πολλοί νέοι άνθρωποι έφυγαν για καλύτερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να διευκολύνουμε την επαναπατρισμό τους».
Ακούστε την ηχητική συνέντευξη: