Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ότι απέλασαν δύο βουλεύτριες του Εργατικού Κόμματος — τη Γιουάν Γιανγκ και την Αμπτίσαμ Μοχάμεντ, σύμφωνα με αναφορές του βρετανικού Τύπου, όπως η εφημερίδα Guardian — αφού τις συνέλαβαν κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, στο πλαίσιο επίσημου διεθνούς ταξιδιού τους.
«Είναι απαράδεκτο, αντιπαραγωγικό και βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι δύο μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, που συμμετείχαν σε κοινοβουλευτική αποστολή στο Ισραήλ, κρατήθηκαν και τους απαγορεύτηκε η είσοδος από τις ισραηλινές αρχές», επεσήμανε σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.
«Ενημέρωσα τους ομολόγους μου στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι αυτή είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά προς τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους και τους εκφράζουμε την υποστήριξή μας», πρόσθεσε ο κ. Λάμι.
Ο βρετανός υπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει αφοσιωμένη στην επιστροφή σε μια κατάπαυση του πυρός και στις διαπραγματεύσεις για να σταματήσει η αιματοχυσία, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να τερματιστεί η σύρραξη στη Γάζα».
Η βρετανική διπλωματία δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Μετανάστευσης, το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ανέφερε ότι οι δύο γυναίκες κατηγορήθηκαν ότι είχαν σκοπό να «καταγράψουν τις δραστηριότητες των δυνάμεων ασφαλείας και να διασπείρουν αντιισραηλινό μίσος».
Την περασμένη Τετάρτη, ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χέιμις Φάλκονερ, καταδίκασε την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του για την επανέναρξη των εχθροπραξιών.
«Η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης και αυτή της ισραηλινής κυβέρνησης διαφέρουν. Αυτές οι διαφορές θα παραμείνουν μέχρι να επαναφέρουμε τη διαδικασία προς τη λύση των δύο κρατών», τόνισε ο υφυπουργός ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.