Ένας γιατρός αποκαλύπτει τα εντυπωσιακά οφέλη ενός φρούτου στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και στη διαχείριση του διαβήτη, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ανθεκτικό άμυλο. «Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι είναι τροφή με δυναμική κατά της πρόληψης χρόνιων ασθενειών», σημειώνει ο ειδικός.
Το κορυφαίο φρούτο για την πρόληψη του καρκίνου και την καλή ρύθμιση του διαβήτη, σύμφωνα με γιατρό
Ένας γιατρός υπογραμμίζει ότι η κατανάλωση πράσινης, άγουρης μπανάνας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και η αποτελεσματική ρύθμιση του διαβήτη.
Ο Dr. William Arias, ειδικός στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και τον μεταβολισμό, μοιράστηκε στο Instagram τα οφέλη από την κατανάλωση πράσινων μπανανών, αναφέροντας: «Η καθημερινή κατανάλωση πράσινων μπανανών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε ανθεκτικό άμυλο».
Η συνεχιζόμενη κατανάλωση πράσινης μπανάνας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το ανθεκτικό άμυλο τρέφει το εντερικό μικροβίωμα και υποστηρίζει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (SCFAs) στο έντερο, τα οποία προσφέρουν προστασία. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μειώσει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις και τη φλεγμονή στο έντερο.
Η τακτική κατανάλωση μικρής ποσότητας πράσινης μπανάνας μπορεί να είναι καθοριστική για τη διαχείριση του διαβήτη, της παχυσαρκίας και της υψηλής χοληστερόλης. Το ανθεκτικό άμυλο αφομοιώνεται αργά, αποτρέποντας απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επίσης, λειτουργεί ως φυτική ίνα, προάγοντας το αίσθημα κορεσμού και μειώνοντας την απορρόφηση χοληστερόλης.
Οι ευεργετικές επιδράσεις που αναφέρονται δίνουν έμφαση αποκλειστικά στις πράσινες μπανάνες. Καθώς ωριμάζουν, το ανθεκτικό άμυλο μεταμορφώνεται σε σάκχαρα όπως η γλυκόζη, μειώνοντας τα προαναφερθέντα οφέλη.
Τι έδειξε έρευνα σχετικά με τα οφέλη της πράσινης μπανάνας για την υγεία
Μια μελέτη από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη των πράσινων μπανανών. Η έρευνα εστίασε σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο, όπως η βιομάζα πράσινης μπανάνας, η οποία ενισχύει τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων εντερικών βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFAs). Αυτά τα SCFAs είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Η μελέτη αναλύει πολλές επιστημονικές έρευνες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση βιομάζας πράσινης μπανάνας βοήθησε στον έλεγχο των εντερικών δυσλειτουργιών σε παιδιά και έδειξε δυνητικά θετικές επιδράσεις κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη σε ενήλικες. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε πειράματα με αρουραίους.
Το τελικό συμπέρασμα της μελέτης υποδηλώνει ότι η κατανάλωση πράσινης μπανάνας μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην εντερική λειτουργία και στην παχυσαρκία, τη δυσλιπιδαιμία και τον διαβήτη. Αυτές οι θετικές επιδράσεις πιθανόν να σχετίζονται με την αύξηση των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (SCFAs) στα κόπρανα, αποτέλεσμα του ανθεκτικού αμύλου που περιέχει η βιομάζα πράσινης μπανάνας.