«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντησή του στη Άγκυρα με τον Νορβηγό ομόλογό του, Έσπεν Μπαρθ ‘Άιντε.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου των δύο υπουργών, ο Χακάν Φιντάν τόνισε ότι «το 2020, καταγράψαμε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και ο ισχυρισμός ότι πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας είναι αναληθής. Παράλληλα, εκτελέσαμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πρόσθεσε επίσης ότι οι προτεραιότητες της Τουρκίας «σχετικά με τις γεωτρήσεις και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων είναι τεκμηριωμένες με επιστημονικά στοιχεία».
Αναφερόμενος στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Τουρκίας για το Αιγαίο, επεσήμανε ότι θα τον παρουσιάσει στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών.
Κυπριακό: «Το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί»
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι Ελληνοκύπριοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το εξαντλημένο μοντέλο της ομοσπονδίας δεν είναι πλέον επιλογή», προσθέτοντας ότι «αυτό το μοντέλο έχει αποκλειστεί από τους Ελληνοκυπρίους σε δύο προσπάθειες εφαρμογής του».
«Σε κάθε περίπτωση, μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που στοχεύει στην περαιτέρω απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και τους αναγκάζει να δρούν από μειονεκτική θέση δεν είναι αποδεκτή. Σεβόμαστε τη βούληση των Τουρκοκυπρίων. Οι επιλογές και προτιμήσεις τους είναι προφανείς, αλλά και εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, ως μητέρα πατρίδα, διατυπώνουμε με σαφήνεια τις απόψεις και θέσεις μας. Είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας»
Συνεχίζοντας, ο Χακάν Φιντάν επεσήμανε ότι η ‘Αγκυρα έχει πάντοτε υποστηρίξει θετικά όλες τις προτάσεις λύσης που έχουν προταθεί από την διεθνή κοινότητα, «και ο μόνος πολιτικός ηγέτης που μπορούσε να το κάνει αυτό ήταν ο πρόεδρός μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
«Διαπιστώσαμε ότι η απομόνωση του τουρκοκυπριακού “λαού” δεν έχει εξαλειφθεί με το πέρασμα του χρόνου, γι’ αυτό και προτείναμε έναν νέο οδικό χάρτη και προχωρούμε σε αυτήν την κατεύθυνση. […] Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε μια εποικοδομητική πολιτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε ο Τουρκός υπουργός Εξωτερικών.
«Αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ΕΕ»
Τέλος, αναφερόμενος στον διορισμό πρέσβεων από κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι «οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις και οι πρόοδοι του τουρκικού κόσμου στην Κεντρική Ασία έχουν προσελκύσει την προσοχή σημαντικών παγκόσμιων παραγόντων και το ενδιαφέρον της ΕΕ για την περιοχή έχει αυξηθεί». Ωστόσο, τόνισε ότι «παρά την κατανοητή αυτή κατάσταση, παρατηρούμε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτής της ενδιαφέροντος από την ΕΕ».
«Οικογενειακά θέματα» του «τουρκικού κόσμου»
Αναφέρθηκε επίσης σε «οικογενειακά θέματα» που αφορούν τον «τουρκικό κόσμο», επισημαίνοντας ότι η ‘Αγκυρα προτιμά να τα συζητά σε πιο ιδιωτική βάση. «Θα συνεχίσουμε να δρούμε με λογική σχετικά με αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσουμε να συζητάμε όλα τα θέματα στο οικογενειακό μας συμβούλιο».