Η ρωσική κυβέρνηση αντέτεινε σφοδρή αντίσταση στην πρόταση της Ουάσινγκτον για 30ήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία, αφότου το Κίεβο δήλωσε ότι είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει την αμερικανική πρωτοβουλία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα λάβει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τόνισε ότι η διαμόρφωση της ρωσικής θέσης δεν είναι υπόθεση εξωτερικών πιέσεων ή συμφωνιών, όπως μεταδίδει το TASS.
Η αντίδραση της Μόσχας
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία εξωτερική πίεση και τόνισε ότι η στάση της χώρας διαμορφώνεται εσωτερικά.
«Η διαμόρφωση της θέσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν γίνεται στο εξωτερικό εξαιτίας κάποιων συμφωνιών ή πρωτοβουλιών τρίτων. Η θέση της Ρωσίας διαμορφώνεται εντός της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.
Αντίθεση στην αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων
Σε συνέντευξή του, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα αντιταχθεί σε κάθε αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, είτε προέρχονται από το ΝΑΤΟ είτε από άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι η παρουσία στρατευμάτων της Συμμαχίας θα συνιστούσε απειλή για τη Ρωσία.
«Δεν έχουμε καμία επικοινωνία. Λένε ότι δεν θα πρέπει να συζητάμε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, αλλά πράττουν τα πάντα για τη Ρωσία χωρίς εμάς», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρωτοβουλία του Μακρόν για αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων, τόνισε: «Δεν θα το αποδεχθούμε υπό καμία συνθήκη».
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση των εμπλεκομένων μερών.
Ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων, προσδιορίζοντας την πρόταση ως μια προσπάθεια επιβολής στρατιωτικής παρουσίας από χώρες που θεωρούν τη Ρωσία αντίπαλο.
«Εμμονή» της Ευρώπης
Ο Λαβρόφ εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή του για την συνεχιζόμενη εμμονή της Ευρώπης στην αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη, κυρίως η Γαλλία και η Βρετανία, συνεχίζουν να πιέζουν για κλιμάκωση της σύγκρουσης, παρά τις αντίθετες ενδείξεις.
«Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμούν ξεκάθαρα να διατηρήσουν αυτή τη σύγκρουση. Όπως δείχνει η υποδοχή του Ζελένσκι στο Λονδίνο μετά το σκάνδαλο στην Ουάσινγκτον, προετοιμάζουν κάτι για να πιέσουν την κυβέρνηση Τραμπ προς πιο επιθετική στάση απέναντι στη Ρωσία», δήλωσε ο Λαβρόφ.