Ανησυχείτε για την περιεκτικότητα σε υδράργυρο στον τόνο; Δεν είστε οι μόνοι. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ποσότητα που καταναλώνετε έχει καθοριστική σημασία.
Πρέπει να ανησυχούμε για τον υδράργυρο στον τόνο; Ποιες είναι οι συνέπειες για την υγεία;
Ο τόνος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το EPA και το DHA, που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών.
Η κατανάλωση τόνου έχει επίσης συνδεθεί με βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και μείωση του κινδύνου για νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως το Αλτσχάιμερ, χάρη στο DHA. Επιπλέον, ο τόνος περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D και σελήνιο, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν την υγεία του δέρματος και των οστών.
Όμως, η πιθανή περιεκτικότητα σε υδράργυρο έχει προκαλέσει ανησυχίες. Τι λένε οι ειδικοί;
Είναι επικίνδυνο να τρώτε τόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα; Και αν τον καταναλώνετε καθημερινά; Πόσο πρέπει να ανησυχείτε για τον υδράργυρο στον τόνο;
Πώς φτάνει ο υδράργυρος στον τόνο;
Ο υδράργυρος εισέρχεται στο περιβάλλον είτε μέσω φυσικών φαινομένων (όπως ηφαιστειακές εκρήξεις) είτε μέσω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (όπως η καύση άνθρακα).
Μόλις φτάσει σε υδάτινο περιβάλλον, μικροοργανισμοί όπως βακτήρια τον μετατρέπουν σε μεθυλυδράργυρο, μια πιο τοξική μορφή. Στη συνέχεια, αυτός απορροφάται από φυτοπλαγκτόν και η διαδικασία της τροφικής αλυσίδας αρχίζει.
Το φυτοπλαγκτόν καταναλώνεται από ζωοπλαγκτόν, που ακολουθείται από μικρά ψάρια και κατόπιν από μεγαλύτερους θηρευτές, όπως καρχαρίες, marlin, ξιφίες και φυσικά τον τόνο.
Περιέχει όλος ο τόνος υδράργυρο;
Ναι, σχεδόν όλα τα ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν υδράργυρο, αν και η ποσότητα διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το είδος.
Υπάρχουν πολλά είδη τόνου, αλλά τα πέντε πιο κοινά είναι υπεύθυνα για τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Είδη όπως ο skipjack έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο, σε αντίθεση με τα bluefin και bigeye που είναι μεγαλύτερα και επομένως περιέχουν περισσότερα. Εδώ είναι οι συγκεντρώσεις:
- Κονσερβοποιημένος ελαφρύς τόνος: 0,13ppm
- Κονσερβοποιημένος τόνος albacore: 0,35 ppm
- Τόνος yellowfin: 0,35 ppm
- Φρέσκος ή κατεψυγμένος albacore: 0,36 ppm
- Τόνος bigeye: 0,69 ppm
Πώς να αναγνωρίσετε τον τόνο που καταναλώνετε;
Συνήθως, η συσκευασία αποκαλύπτει την προέλευση του προϊόντος. Οι κονσέρβες ελαφρού τόνου κατά κανόνα προέρχονται από skipjack, ενώ τα φιλέτα τόνου συχνά προέρχονται από yellowfin, κάνοντάς τα λιγότερο ασφαλή για κατανάλωση. «Άνθρωποι που είναι έγκυες θα ήταν καλό να επιλέγουν ελαφρύ τόνο και να αποφεύγουν το σούσι», προειδοποιεί η Van Eck.
Επίσης, προσέξτε τις κονσέρβες που φέρουν την ένδειξη «gourmet» ή «tonno», καθώς συνήθως υποδηλώνουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του υδραργύρου στον τόνο;
Ο υδράργυρος είναι νευροτοξικός και επηρεάζει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και άλλα όργανα. Οι επιπτώσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα του υδραργύρου, την ηλικία και τη διάρκεια της έκθεσης.
- Η μορφή του υδραργύρου (π.χ. μεθυλυδράργυρος)
- Η δόση του υδραργύρου
- Η ηλικία του ατόμου
- Η διάρκεια και ο τύπος της έκθεσης
- Η γενική κατάσταση υγείας
Στους ενήλικες, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μυρμηγκιάσματα, απώλεια συντονισμού, ομιλίας και ακοής. Η υπερβολική ποσότητα συνδέεται επίσης με καρδιοπάθειες. Ειδικά τα έμβρυα και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα, καθώς αναπτύσσονται ακόμη.
Πόση ποσότητα υδραργύρου θεωρείται επικίνδυνη;
Ο FDA και η EPA δεν έχουν δημοσιεύσει οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό, επικεντρώνονται όμως σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του FDA:
- Καλύτερες επιλογές: ≤ 0,15 μg/g
- Καλές επιλογές: > 0,15 και ≤ 0,46 μg/g
- Προτιμούμενες επιλογές: > 0,46 μg/g
Σημαντικά σημεία: αυτές οι συστάσεις ισχύουν για ευπαθείς ομάδες και οι τιμές μπορούν να διαφέρουν σημαντικά.
Πόσος τόνος είναι υπερβολικός;
Οι συστάσεις αυτές ισχύουν και για τον γενικό πληθυσμό. Για τον τόνο χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο όπως ο skipjack, η κατανάλωση είναι ασφαλής καθημερινά. Τα πιο μέτρια είδη όπως ο albacore και yellowfin θα πρέπει να καταναλώνονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τα υψηλών επιπέδων όπως ο bigeye καλό είναι να αποφεύγονται.
Η κατανάλωση τόνου μπορεί να είναι ασφαλής εάν ακολουθείτε τις γενικές οδηγίες, αλλά η πιθανή περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, ιδιαίτερα αν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα.
Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να καταναλώνετε ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο από τη Βόρεια Ευρώπη, όπως ρέγγα ή μπακαλιάρο.
Σύνοψη άρθρου
- Ο τόνος είναι θρεπτικός και υγιεινός, αλλά περιέχει υδράργυρο.
- Η περιεκτικότητα διαφέρει ανάλογα με το είδος και οι μικρότεροι τύποι έχουν λιγότερο υδράργυρο.
- Ο μεθυλυδράργυρος είναι επικίνδυνος, ειδικά για ευάλωτους πληθυσμούς.
- Ο κονσερβοποιημένος ελαφρύς τόνος είναι πιο ασφαλής, ενώ πρέπει να αποφεύγονται συχνές καταναλώσεις από μεγάλα είδη.
Πηγή: oloygeia.gr
Μακροχρόνια Υγεία: Επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό της 117χρονης για μακροχρόνια ζωή.