Οι ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας είναι οι αναπάντεχοι νικητές στην φετινή αναταραχή της αγοράς ομολόγων.
Η ενθουσιώδης διατύπωση ανήκει στους Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν ένα εντυπωσιακό ράλι στα ομόλογα αυτών των τριών χωρών, κλείνοντας την ψαλίδα με το γερμανικό κόστος δανεισμού και επιτυγχάνοντας τιμές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια δεκαετία.
Η Ιταλία δανείζεται τώρα μόνο 0.9 ποσοστιαίες μονάδες πιο ακριβά από τη Γερμανία στα δεκαετή ομόλογά της, ενώ η Ισπανία δανείζεται με φθηνότερους όρους από τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με το spread να είναι κάτω από 0.6 ποσοστιαίες μονάδες.
Το γερμανικό σοκ του ενός τρισεκατομμυρίου
Από την άλλη, η αύξηση των γερμανικών αποδόσεων, λόγω της –ιστορικής δαπάνης ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ για άμυνα και υποδομές, έχει συμβάλει στη μείωση των spreads.
«Οι πιστωτικές διαφορές ουσιαστικά αποτυπώνουν τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών. Και αυτός ο κίνδυνος έχει μειωθεί», δηλώνει ο Νίκολα Μάι, αναλυτής κρατικών πιστώσεων στην Pimco, προβλέποντας ότι η σύγκλιση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν οι FT, οι αποδόσεις έχουν μειωθεί στις 0.7 ποσοστιαίες μονάδες, έπειτα από την κρίση χρέους που είχε οδηγήσει σε προγράμματα διάσωσης.
«Το ράλι ήταν αδιάκοπο», αναφέρει ο Φρέιζερ Λάντι της Aviva Investors.
Η «εκδίκηση» του Νότου
«Οι επενδυτές στρέφονται σε ομόλογα της νότιας Ευρώπης, καθώς η αυξανόμενη δημόσια δανειοδότηση έχει ωθήσει σε καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με μεγάλες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.
Η μείωση των spreads αντικατοπτρίζει και μια μακροχρόνια τάση βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών της νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα καθώς οι οικονομίες, κυρίως υπηρεσιών, ευημερούν λόγω του τουρισμού στην μετά-Covid εποχή.
Επιπλέον, οι FT επισημαίνουν: «Η ανάπτυξη της Ισπανίας ξεπέρασε τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης πέρυσι. Η κυβέρνηση της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι πιο συνετή από ό,τι αναμενόταν. Και η Ελλάδα απολαμβάνει μια μακροχρόνια ανάκαμψη από την κρίση χρέους, οδηγώντας σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα».