Μία ακόμη κίνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε με την υπογραφή της διακήρυξης του Szczecin, κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με ναυτιλιακά θέματα.
Οι υπουργοί της Ε.Ε. υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Szczecin, η οποία σχετίζεται με τη θαλάσσια βιομηχανική στρατηγική της Ένωσης, στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Ναυτιλιακού Συνεδρίου στην Πολωνία, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της ναυτιλίας για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές χαιρετίζουν την ανακοίνωση της Διακήρυξης, η οποία θέτει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ε.Ε.
«Η Διακήρυξη του Szczecin αναγνωρίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας. Αποστέλλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά του προστατευτισμού και υποστηρίζει τις επενδύσεις που θα καταστήσουν το ναυτιλιακό μας σύμπλεγμα πιο ισχυρό σε διεθνές επίπεδο. Καταγράφει επίσης προτεραιότητες όπως η μείωση του κινδύνου για επενδύσεις σε καθαρά καύσιμα και η διασφάλιση ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου. Ανυπομονούμε για στενή συνεργασία με την Επιτροπή και άλλους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, γενικός γραμματέας της ECSA.
Το περιεχόμενο της Διακήρυξης
Σε μια εποχή εντεινόμενου προστατευτισμού, η Διακήρυξη στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα ότι η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις αντί για προστατευτικά μέτρα, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα καινοτομίας και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας.
Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες υπογραμμίζουν τη σημασία της αναγνώρισης του στρατηγικού ρόλου της ευρωπαϊκής ναυτιλίας για την ασφάλεια της ηπείρου μας, όσον αφορά στην ενέργεια, τα τρόφιμα και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Διακήρυξη τονίζει την ανάγκη για διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας μέσω ίσων όρων ανταγωνισμού και ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου.
Επιπλέον, υπογραμμίζει τη σημασία διεθνών συμβάσεων που διασφαλίζουν τους ίδιους όρους ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά.
Είναι ζωτικής σημασίας για τα κράτη-μέλη να ζητούν ρυθμιστική δράση στον τομέα της προμήθειας καυσίμων, αναγνωρίζοντας ότι η μετάβαση από τον άνθρακα εξαρτάται από τη συνεργασία παραγωγών και προμηθευτών καυσίμου.
Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες εξετάζουν την καθιέρωση υποχρεωτικών εντολών για προμηθευτές, ώστε να παράγουν καύσιμα απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση.
Η Διακήρυξη προτείνει επίσης μέτρα για τη μείωση του ρίσκου των επενδύσεων σε καθαρά καύσιμα, ضمن του σχεδίου για βιώσιμες μεταφορές. Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές προτείνουν τη χρήση εσόδων από το ΣΕΔΕ της Ε.Ε. για να γεφυρωθεί το χάσμα τιμών με τα καθαρά καύσιμα.
Η πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την επίτευξη μιας πράσινης μετάβασης.
Οι κράτη-μέλη αναγνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις των αυστηρών κανόνων της Βασιλείας στη χρηματοδότηση των πλοίων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
Το Συνέδριο
Η εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Ναυτιλιακού Συνεδρίου, όπου συμμετείχε και ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ.
Ο υπουργός Υποδομών, Dariusz Klimczak, και ο αναπληρωτής υπουργός, Arkadiusz Marchewka, ήταν οι οικοδεσπότες της συνάντησης. Οι υπουργοί συζήτησαν τις πολιτικές πτυχές μιας μελλοντικής θαλάσσιας βιομηχανικής στρατηγικής, καθώς και τις κατευθύνσεις συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει ο κόσμος – τόσο σε άμυνα όσο και σε οικονομικά θέματα – θα αναληφθούν με συνέπεια στο μέλλον», δήλωσε ο Klimczak.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διαβίβαση κοινής δήλωσης των κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας αυξημένη ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα στις ευρωπαϊκές ναυτικές και ναυπηγικές βιομηχανίες, καθώς και μια στρατηγική της Ε.Ε. για τη θαλάσσια οικονομία.
Η θέση της Ελλάδας
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως βασικοί πυλώνες της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για τη ναυτιλία, τονίζοντας την ανάγκη για έναν τολμηρό και ρεαλιστικό στόχο στην ανταγωνιστικότητα του τομέα.
Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε τη σωστή κατεύθυνση της έκθεσης Ντράγκι και τη σημασία των διεθνών λύσεων μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.
«Η νέα στρατηγική της Ε.Ε. πρέπει να περιλαμβάνει έναν ειδικό πυλώνα για τις θαλάσσιες μεταφορές και ιδιαίτερη μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα», πρόσθεσε, αναφέροντας την ανάγκη προσαρμογής του Ταμείου Καινοτομίας στις απαιτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την ανάγκη διόρθωσης των ελλείψεων στο σχέδιο επενδύσεων για βιώσιμες μεταφορές.
Σχετικά με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο της ναυτιλίας, επεσήμανε «την αναγκαιότητα διατήρησης των κατευθυντήριων γραμμών για κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. και για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο».