Η έβδομη συνάντηση της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas ολοκληρώθηκε στην πόλη του Βόλου (19-20 Μαΐου 2025), με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων, στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης.
Διοργανωτής της συνάντησης ήταν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ), σε συνεργασία με τους συντονιστές της κοινοπραξίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
Μέσα σε θερμό κλίμα, ο Πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ, κ. Αθανάσιος Συριανός, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν:
– ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Χρήστος Μπουκώρος,
– η τέως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Ζέττα Μακρή,
– ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννης Αναστασίου,
– ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου,
– ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης,
– ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, κ. Χρήστος Γιακουβής,
– ο Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, κ. Κώστας Βαβέκης,
– ο Διευθυντής του ΕΚΤ, κ. Κυριάκος Τολιάς.
Η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., κα. Ελένη Κολιοπούλου, παρουσίασε τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η κα. Γεωργία Φράγκου, Υποδιευθύντρια του ΣΒΘΣΕ και επικεφαλής του τμήματος Enterprise Europe Network.
Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα. Κατερίνα Πατσογιάννη, προχώρησε σε παρέμβαση με θέμα: “Ευαισθητοποίηση των Επιχειρήσεων σε Θέματα Συμπερίληψης”. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε τεχνικό workshop για το πρόγραμμα EEN2EIC, με τον Δρ. Ιωάννη Κορτίδη από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο κ. Μάκης Τικφέσης, Project Adviser του EISMEA (European Innovation Council and SMEs Executive Agency) και υπεύθυνος για την Ελληνική Κοινοπραξία.
Κατά την έναρξη, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mariella Masselink (DG GROW) και Natalia Martínez Páramo (EISMEA), αναφέρθηκαν στις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής για την καινοτομία και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, εκφράζοντας συγχαρητήρια στα μέλη της ελληνικής κοινοπραξίας για τα επιτεύγματά τους.
Οι σύμβουλοι του Δικτύου στην Ελλάδα εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, καθώς ο αριθμός και η ποιότητα των ελληνικών ΜΜΕ που σημείωσαν θετικά αποτελέσματα ενδυναμώνει το αισιόδοξο κλίμα σε μια προκλητική περίοδο.
Υψηλόβαθμοι δείκτες απόδοσης
Η ελληνική κοινοπραξία του Enterprise Europe Network ενισχύει τις προσδοκίες για το μέλλον. Σύμφωνα με τον συντονιστή, Αχιλλέα Μπάρλα, οι δείκτες που καταγράφουν την πρόοδο περιλαμβάνουν:
– 6.800 ελληνικές επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες της κοινοπραξίας την περίοδο 2022-2025.
– 165 διεθνείς επιχειρηματικές συμπράξεις επιτεύχθηκαν με τη βοήθεια της ελληνικής κοινοπραξίας.
– Πέντε Έλληνες εκλέχθηκαν σε προεδρεία θεματικών ομάδων εργασίας και συμβουλευτικά όργανα του Δικτύου με 60 σύμβουλοι να συμμετέχουν σε Sector και Thematic Groups.
– Η ελληνική κοινοπραξία κατέχει την πρώτη θέση στη μεταφορά τεχνογνωσίας με 12 πρωτοβουλίες ανταλλαγής προσωπικού και τη δεύτερη θέση σε προτάσεις για το έργο EENergy με 126 υποβολές.
– Η Ελλάδα πέτυχε θετικά αποτελέσματα στην έρευνα αποτίμησης των υπηρεσιών του Δικτύου, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν αύξηση τζίρου 35,5% και 9 στις 10 να θεωρούν τις υπηρεσίες του Δικτύου εξαιρετικές ή πολύ καλές.
– 16 «ιστορίες επιτυχίας» ελληνικών επιχειρήσεων κατατέθηκαν και ορισμένες δημοσιεύθηκαν διεθνώς, συμβάλλοντας στη φήμη τους.
– Η αναγνωρισιμότητα του Δικτύου στην Ελλάδα φτάνει το 21%, κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη θέση σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.
Προχωράμε με αυξημένες προσδοκίες
Το Enterprise Europe Network συνεχίζει την πορεία του στην Ελλάδα για την περίοδο 2025-2028, καθώς η πρόταση χρηματοδότησης που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εξαιρετική βαθμολογία (95/100). «Η ποιότητα της συνεργασίας οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, και προχωράμε με ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις», δήλωσε ο Αχιλλέας Μπάρλας.
Συζήτηση με επιχειρήσεις
Στη συνάντηση συμμετείχαν τέσσερις καινοτόμες επιχειρήσεις από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, που μοιράστηκαν την εμπειρία τους με το Enterprise Europe Network.
Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της κοινοπραξίας, Παναγιώτης Φραντζής, συντόνισε το πάνελ, όπου οι Διονύσης Μπόχτης (FarmB), Δημήτρης Καραγκούνης (Indeex), Αριστείδης Ιακώβου (Analysis) και Δημήτρης Αλεξάνδρου (Centaur Technologies) συζήτησαν τις προκλήσεις του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος.
Η ταυτότητα του Enterprise Europe Network Hellas
Η κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, που ιδρύθηκε την περίοδο 2022-2025 από 16 φορείς υποστήριξης της καινοτομίας, υπό την καθοδήγηση του Δικτύου ΠΡΑΞΗ και με υποστήριξη από το ΕΚΤ, θα συνεχίσει το έργο της και την επόμενη περίοδο 2025-2028.
Συνολικά, οι φορείς μέλη της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν:
Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ΕΚΤ, ΕΒΕΑ, ΒΕΑ, ΣΒΘΣΕ, ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας, Επιμελητήρια Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ηρακλείου, ΕΑΤΕ, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, MIRTEC S.A., ΣΒΕ, ΣΕΒ και ΣΕΒΠΕ.