Με το σύνθημα «Ένας ωκεανός ευκαιριών για τις γυναίκες», ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) γιόρτασε χθες τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία, επισημαίνοντας τη σημαντική τους συμβολή στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του κλάδου.
Ο γενικός γραμματέας του IMO, Arsenio Dominguez, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ημέρα – η οποία καθιερώθηκε το 2022 – έχει στόχο να αναδείξει τις ευκαιρίες ηγεσίας και συμμετοχής των γυναικών στην παγκόσμια οικονομία των ωκεανών.
Ωστόσο, όπως τόνισε, η αναγκαιότητα για δράση παραμένει επιτακτική. «Η εκπροσώπηση των γυναικών είναι ακόμα πολύ χαμηλή, με την παρουσία τους να περιορίζεται σε μικρό ποσοστό του ναυτικού εργατικού δυναμικού, γεγονός που αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για συνεχή δέσμευση», δήλωσε.
«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για μια πραγματικά ποικιλόμορφη και χωρίς αποκλεισμούς ναυτιλιακή βιομηχανία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο IMO σημειώνει ότι η ναυτιλία διακινεί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου, ωστόσο παραμένει ανδροκρατούμενη – οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 20% του ναυτικού προσωπικού στην ξηρά, με ακόμη χαμηλότερη συμμετοχή στη θάλασσα.
Σύμφωνα με έρευνα της WISTA International σε συνεργασία με τον IMO, οι γυναίκες εκπροσωπούν το 19% του εργατικού δυναμικού στις εθνικές ναυτιλιακές αρχές και το 16% στον ιδιωτικό τομέα (εξαιρουμένων των ναυτικών).
Στη θάλασσα, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1% του συνολικού αριθμού των ναυτικών που εργάζονται στους συμμετέχοντες οργανισμούς της έρευνας.
Σε μήνυμα ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) παρουσίασε την αυξανόμενη συμμετοχή των Ελληνίδων στην ακτοπλοΐα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η συμμετοχή των γυναικών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων έχει φτάσει στο 7,8% το 2024, σχεδόν διπλάσιο του διεθνούς μέσου όρου του 2%.
Η Ελληνική Διάσταση
Στην Ελλάδα, η θέση των γυναικών στη ναυτιλία έχει ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, αν και απαιτούνται ακόμα πολλά βήματα για την εξίσωση των φύλων.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, αντικατοπτρίζει τη δυναμική των Ελληνίδων στον τομέα.
Εκτός από αυτή τη θέση, είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, του κοινωνικού βραχίονα της ΕΕΕ.
Η Έλπη Πετράκη ηγείται από το 1974 της WISTA International, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προάγει τη φωνή των γυναικών στη ναυτιλία, και επανεξελέγη πρόεδρος κατά την ετήσια γενική συνέλευση τον περασμένο Οκτώβριο.
Η Σεμίραμις Παληού είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και της INTERMEPA.
Η Μαρίλυ Φραγκίστα, από το 2022, είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εφοπλιστών της Μάλτας (MISA), και έχει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στον τομέα.
Η εκλογή της Ιωάννας Προκοπίου στη θέση της αντιπροεδρίας του BIMCO δείχνει τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας στον τομέα.
Σημαντικές θέσεις κατέχουν επίσης οι Θεοδώρα Ρήγα (πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Κρουαζιέρας Μεσογείου) και Ελένη Πολυχρονοπούλου (αντιπρόεδρος της Sea Europe).
Είναι ανησυχητικό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις σε ναυτιλιακές ή σχετικές επιχειρήσεις.
Ανάμεσά τους είναι η Μαρία Αγγελικούση (διευθύνει τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό όμιλο), η Άννα Αγγελικούση (ιδιοκτήτρια επιχειρήσεων όπως οι Alpha Bulkers) και η Αγγελική Φράγκου (επικεφαλής της Navios Maritime Partners).
«Σύμβολο Αναγνώρισης»
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με επικεφαλής τη Μελίνα Τραυλού, δήλωσε ότι η Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία αποτελεί σύμβολο αναγνώρισης της συμβολής των γυναικών στη θάλασσα και στην ξηρά, στην ενίσχυση του κλάδου.
«Η ΕΕΕ υποστηρίζει ενεργά την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στον ‘ωκεανό ευκαιριών’ της ναυτιλίας», πρόσθεσε.
Η Μελίνα Τραυλού έχει δηλώσει σε προηγούμενη συνέντευξή της ότι στοχεύει να σπάσει τα στερεότυπα που παραμένουν.