«Σήμερα, η Συρία έχει μια ιστορική ευκαιρία να προοδεύσει και να ευημερήσει, καθώς και να γίνει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, με βαθιές ιστορικές σχέσεις με τον συριακό λαό, υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στον ΟΗΕ, όπου προεδρεύει στη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.
Στη συνέχεια, παρουσίασε τις τρεις βασικές θέσεις της Ελλάδας για το μέλλον της χώρας.
Πρώτον, επισήμανε ότι «η Συρία θα ευδοκιμήσει μόλις ολοκληρωθεί μια πολιτική μετάβαση που να περιλαμβάνει όλους, σύμφωνα με τις αρχές του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Η δύναμη και η ομορφιά της Συρίας προέρχονται από την ποικιλία του λαού της, που αποτελεί ένα μωσαϊκό διαφορετικών ομάδων, ικανών να ζήσουν μαζί σε ειρήνη και αρμονία. Για το λόγο αυτό, η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή και την ανοιχτότητα. Αυτή η πολιτική θα πρέπει να προστατεύσει και να ενσωματώσει όλες τις πτυχές της συριακής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, Αλαουιτών, Δρούζων και Κούρδων, και να περιλαμβάνει ενεργά τη συμμετοχή όλων των Σύρων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι «ορισμένα θετικά σημάδια, όπως ανέφερε νωρίτερα ο Ειδικός Απεσταλμένος Πέντερσεν, πρέπει να ενισχυθούν, καθώς υπάρχει ακόμα χώρος για βελτίωση».
«Δεύτερον, περιμένουμε από τη μεταβατική κυβέρνηση να διασφαλίσει τη λογοδοσία και να προωθήσει τη μεταβατική δικαιοσύνη», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε πισωγυρίσματα σε αυτόν τον τομέα θα έχουν αρνητικές συνέπειες».
«Το Συμβούλιο κατήγγειλε έντονα τη θρησκευτική βία, που κορυφώθηκε με τον θάνατο χιλιάδων αθώων πολιτών, κυρίως Αλαουιτών και Χριστιανών, στην παράκτια περιοχή τον Μάρτιο, και αναμένει σύντομα τα αποτελέσματα της Ερευνητικής Επιτροπής. Οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε.