Certainly! Here’s a rewritten version of the content:
—
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται δραματικά, με δεκάδες θύματα καθημερινά και τους Παλαιστίνιους στα όρια του λιμού. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι έχει φτάσει μόνο περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, που δεν έχει ακόμη διανεμηθεί. Οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ αυξάνονται, ζητώντας τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την απρόσκοπτη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει αμετάκλιτος. Παρόλο που δείχνει ανοικτός στην προοπτική μιας προσωρινής εκεχειρίας, επιμένει ότι η Γάζα πρέπει να ελέγχεται πλήρως από το Ισραήλ. Επίσης, θέτει ως όρο για την επίτευξη ειρήνης την εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς, με τουλάχιστον 82 θύματα σε 24 ώρες, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ καταγγέλλουν τη στρατιωτική επιχείρηση ως “τερατώδη”. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, το Τελ Αβίβ απορρίπτει τις επικρίσεις και συνεχίζει τη στρατηγική της καταστροφής της Χαμάς και της διάσωσης ομήρων.
Η εσωτερική αντίδραση στο Ισραήλ εντείνεται, με δημόσια πρόσωπα και πολίτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις συνεχείς επιθέσεις. Ο Γιαιρ Γκολάν, πρώην αναπληρωτής αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε: “Το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει ένα κράτος παρίας, όπως ήταν η Νότια Αφρική, αν δεν αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε λογικά. Ένα υγιές κράτος δεν διεξάγει πολέμους κατά αμάχων και δεν σκοτώνει μωρά αδίκως”.
Ο Νετανιάχου απάντησε, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις αυτές “συκοφαντία”. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός του γενικού επιτελείου Μοσέ Γιααλόν, τόνισε ότι “αυτό δεν είναι ένα ‘χόμπι’, αλλά κυβερνητική πολιτική που αποβλέπει στη διατήρηση της εξουσίας”.
Παρά τις καταστροφές στη Γάζα, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αν και ανακοίνωσε την άρση του 11 εβδομάδων αποκλεισμού, ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια έχει φτάσει στην περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του καναλιού 12, το 61% των Ισραηλινών επιθυμεί το τέλος του πολέμου και την επιστροφή των ομήρων, ενώ μόνο το 25% υπερασπίζεται την επέκταση των επιχειρήσεων στη Γάζα.
Παρά την πτώση της δημόσιας στήριξης, ο Νετανιάχου δηλώνει ότι ελπίζει σε “ολοκληρωτική νίκη”, στηρίζοντας τη στάση του σε έναν σκληρό πυρήνα υποστηρικτών.
Ο πρώην διαπραγματευτής ομήρων Γκερσόν Μπασκίν ανέφερε στο BBC: “Η ισραηλινή κοινωνία βιώνει απόγνωση και αισθάνεται ανήμπορη να αλλάξει την κατάσταση. Η πλειοψηφία των οικογενειών ομήρων πιστεύει πως ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και να υπάρξει συμφωνία”.
Μόνο μια μικρή μειοψηφία πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να εξουδερωθεί η Χαμάς και ύστερα να ελευθερωθούν οι όμηροι.
Την Κυριακή, περίπου 500 διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν τα σύνορα της Γάζας από την πόλη Σντερότ, φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα “Σταματήστε τη φρίκη στη Γάζα” και κρατώντας φωτογραφίες παιδιών που έχουν σκοτωθεί.
Πίσω από τη διαμαρτυρία ήταν η οργάνωση Standing Together, μια αντιπολεμική ομάδα Εβραίων και Παλαιστινίων. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής της οργάνωσης, Αλόν-Λι Γκριν, καθώς και άλλους οκτώ άνθρωπους. Από την κατοίκησή του, ο κ. Γκριν δήλωσε στο BBC: “Είναι προφανές ότι υπάρχει μια αφύπνιση στο ισραηλινό κοινό. Επιστρέφεται όλο και περισσότερος κόσμος με σκοπό την αλλαγή”.
Ο ακτιβιστής Ούρι Βελτμαν πρόσθεσε: “Υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι η συνέχιση του πολέμου δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τους Παλαιστίνιους πολίτες, αλλά και για τους ομήρους, τους στρατιώτες και όλους μας”.
Τον Απρίλιο, χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων υπέγραψαν επιστολές ζητώντας από την κυβέρνηση να τερματίσει τις μάχες και να επικεντρωθεί στην επιστροφή των ομήρων.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή. Στο πέρασμα Κερεμ Σαλόμ, ένας διαδηλωτής κατά της παροχής βοήθειας, ο Γεδεών Χασαβίτ, ανέφερε στο BBC: “Δεν είναι αθώοι. Έχουν κάνει την επιλογή τους, επέλεξαν μια τρομοκρατική οργάνωση”.
Η διεθνής αντίδραση είναι ολοένα και πιο έντονη. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε τις συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ και κάλεσε τον πρεσβευτή του, με τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να χαρακτηρίζει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα “ηθικά αδικαιολόγητη”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας να δηλώνει ότι η “ισχυρή πλειοψηφία” των κρατών-μελών υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία.
Τη Δευτέρα το βράδυ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς υπέγραψαν κοινή δήλωση καταδίκης της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ και προειδοποίησαν για “περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες”, αν δεν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Τέλος, ο ακτιβιστής Ούρι Βελτμαν τόνισε: “Το κλίμα αλλάζει. Ο άνεμος αρχίζει να φυσά προς την αντίθετη κατεύθυνση”.
—
Feel free to adjust any parts further as you see fit!