Κατεύθυνση αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τους αγοραστές να έχουν ισορροπήσει την κατάσταση, αναιρώντας το αρχικό προβάδισμα των πωλητών, παρ’ ότι υφίσταται πίεση λόγω των αποκοπών μερισμάτων.
Με αφορμή την αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στις «κορυφές» των 1.876 μονάδων (15ετές υψηλό), ενώ η φετινή άνοδος ξεπερνά το +27%, επιτυγχάνοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.
Εν τω μεταξύ, η απόφαση του MSCI να μην εντάξει προς το παρόν την ελληνική αγορά σε watch-list δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την επενδυτική ψυχολογία, χάρη στη δυνατότητα μελλοντικής εισόδου στις Αναπτυγμένες Αγορές.
Κάνοντας μια ανασκόπηση της 3ης συνεδρίασης της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος (-0,04%) στις 1.866,84 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες λιγότερες από μία μονάδα σε σχέση με την Τρίτη (1.867,57 μονάδες).
Το φάσμα των ημερήσιων διακυμάνσεων είναι 13 μονάδες (από 1.859,51 έως 1.872,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να φτάνει τα 75,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, η Motor Oil υποχωρεί κατά -3,5%, καθώς πλέον διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο συμπληρωματικό μέρισμα των 1,1 ευρώ. Αντίθετα, η Titan Cement συνεχίζει την ανοδική πορεία της με τιμή στα 40 ευρώ, εν αναμονή του μερίσματος των 3 ευρώ (30/6). Η Helleniq Energy παράλληλα υπερβαίνει το ορόσημο των 8 ευρώ.
MSCI: Εκτός λίστας αναβάθμισης το ελληνικό χρηματιστήριο – αλλά με «παράθυρο» για τις ανεπτυγμένες αγορές
Εκτός watch-list, αλλά με… «υποσχετική»
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έλαβε το «οκ» του MSCI, παραμένοντας εκτός της περιβόητης «watch-list». Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία παρατήρησε «συνεχείς βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις», ιδίως σχετικά με τα πρότυπα προσβασιμότητας των Αναπτυγμένων Αγορών.
Σύμφωνα με τον MSCI, το ελληνικό χρηματιστήριο «χάνει» κυρίως στις αυστηρότερες απαιτήσεις μεγέθους και ρευστότητας, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τουλάχιστον πέντε εισηγμένες που να ευθυγραμμίζονται με τα κριτήρια του Δείκτη Πρότυπων Αναπτυγμένων Αγορών.
Ως εκ τούτου, ο MSCI προτίμησε να μην προχωρήσει σε συγκεκριμένη κίνηση προς το παρόν, αλλά διατήρησε ανοιχτό το «παράθυρο» για μελλοντική είσοδο στις Αναπτυγμένες Αγορές, παρακάμπτοντας το ενδιάμεσο στάδιο της “watch-list”, που θα συνεπαγόταν αναμονή 12 έως 18 μηνών.
Στην αγορά υπήρχαν προσδοκίες για άμεσες εξελίξεις, γεγονός που αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α., όπου ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άλμα +2,68%, φτάνοντας τις 1.867 μονάδες, πλησιάζοντας τις πρόσφατες «κορυφές» 15ετίας (1.876 μονάδες).
Σημειωτέον, παρά την απουσία του MSCI ως καταλύτη, η ελληνική αγορά ενδεχομένως να έχει τη δυναμική να προχωρήσει περαιτέρω ανοδικά, δεδομένων των ανθεκτικών θεμελιωδών μεγεθών, γενναιόδωρων μερισμάτων, ελκυστικών αποτιμήσεων και σταθερού μακροοικονομικού πλαισίου.
Η επενδυτική κοινότητα γνωρίζει ότι το Χ.Α. θα επιστρέψει στις Αναπτυγμένες Αγορές, γεγονός που είναι πιθανό να συμβεί μέσα στο β’ εξάμηνο του 2025, καθώς οι FTSE Russell, S&P και Stoxx έχουν ήδη προχωρήσει στην τοποθέτηση της Αθήνας σε watch-list.
Η ατζέντα της ημέρας
Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil διαπραγματεύονται χωρίς τα δικαιώματα στα μερίσματα των 0,4 και 1,1 ευρώ αντίστοιχα, που αντιπροσωπεύουν απόδοση 2% και 5,6% (συμπεριλαμβανομένου και του προμερίσματος των 0,3 ευρώ).
Σήμερα διεξάγεται η τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή της Alpha θα παραμείνει εκτός διαπραγμάτευσης έως την Παρασκευή λόγω ολοκλήρωσης διαδικασίας αντίστροφης συγχώνευσης.
Από την πλευρά της, η Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι η δημόσια προσφορά για το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ θα διαρκέσει από τη Δευτέρα (30/6) έως και την Τετάρτη (2/7).
Την ίδια ώρα, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών παρουσίασε καθαρά κέρδη 19,6 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2025, από 19,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα ταμειακά διαθέσιμα να εκτοξεύονται στα 21,2 εκατ. ευρώ έναντι 5,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Λαζαρίδης: Η… μέθη του Χρηματιστηρίου, το free float και το κουμπί του… exit
Η εικόνα στο εξωτερικό
Αναφορικά με την διεθνή εικόνα, η προσοχή εστιάζεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις, με την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν να προκαλεί σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία έχει πέσει κάτω από τα 70 δολάρια/βαρέλι, παρά την σημερινή άνοδο κατά +1%. Αυτό ευνοεί τις μετοχές, που έχουν επιστρέψει κοντά στα ιστορικά τους υψηλά.
Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,23% στις 539 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σημειώνει -0,3% στις 23.551 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν σταθερή εκκίνηση, μετά την προσέγγιση των ιστορικών υψηλών του Μαρτίου.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής.)