Σοκαριστικές εικόνες με γιγαντιαία σκουλήκια που ανακαλύφθηκαν στο σώμα ενός παιδιού έχουν καταγραφεί από τους γιατρούς που τα αφαίρεσαν, έπειτα από τη μεταφορά του στο νοσοκομείο από τους γονείς του. Το παιδί, ηλικίας 3 ετών, υπέφερε από πρησμένη κοιλιά, καθώς δεκάδες σκουλήκια είχαν εγκατασταθεί στο έντερό του, εμποδίζοντας τη φυσιολογική του λειτουργία.
Η κατάσταση του επιδεινώθηκε με δυσκοιλιότητα, πυρετό και αδυναμία να αφοδεύσει για τρεις ημέρες, γεγονός που ενόχλησε τους γονείς και τους οδήγησε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Στο νοσοκομείο, διαγνώστηκε με δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με τους Ινδονήσιους γιατρούς που δημοσίευσαν την περίπτωση σε ιατρικό περιοδικό.
“Η εντερική απόφραξη είναι σπάνια εκδήλωση της ασκαρίωσης (Lumbricoides), ωστόσο πρέπει να εξετάζεται, ειδικά σε περιοχές όπου είναι ενδημική,” ανέφεραν οι γιατροί. “Η κακή υγιεινή και αποχέτευση μπορεί να συμβάλλει σε αυτές τις μαζικές μολύνσεις.” Μετά την ανεύρεση των σκουληκιών, οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι το αγόρι υπήρξε επίσης αναιμικό, κατάσταση που συμβαίνει όταν δεν παράγονται αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για την παροχή οξυγόνου στο σώμα.
Η αναιμία είναι ένα κοινό σημάδι παρασιτικής λοίμωξης, καθώς ορισμένα σκουλήκια τρέφονται με αίμα μέσα στα έντερα, γεγονός που οδηγεί σε χρόνια απώλεια αίματος και χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Για την αφαίρεση των σκουληκιών, οι γιατροί έκαναν μια μικρή τομή στο έντερο του παιδιού, περίπου 50 εκατοστά από το σημείο σύνδεσης με το παχύ έντερο, και πίεσαν την περιοχή για να απελευθερώσουν τα σκουλήκια.
Στη συνέχεια, έραψαν το έντερο και έστειλαν τα σκουλήκια για εργαστηριακή ανάλυση. Στο αγόρι χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, υγρά και άλλα φάρμακα στο πλαίσιο της θεραπείας για διάφορες λοιμώξεις από εντερικά παράσιτα, όπως οι στρογγυλόσκωληκες και οι αγκυλόσκωληκες. Έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο μία εβδομάδα αργότερα και του δόθηκε επιπρόσθετη αγωγή για τις μολύνσεις από εντερικά παράσιτα.
Εκτιμάται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με γιγαντιαία σκουλήκια, δηλαδή ένας στους οκτώ. Οι άνθρωποι πολλαπλώς μολύνονται χωρίς να το γνωρίζουν, καταναλώνοντας μολυσμένα τρόφιμα ή νερό που περιέχει τα μικροσκοπικά αυγά των σκουληκιών.
Η μόλυνση μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένων χεριών από τα περιττώματα κατοικίδιων, ή μέσω αυγών που μπορούν να μεταφερθούν στο φαγητό κατά την προετοιμασία του. Το νερό μπορεί να μολυνθεί όταν η κακή υγιεινή οδηγεί στην αλληλεπίδραση με περιττώματα. Οι λοιμώξεις είναι πιο συχνές σε αγροτικές περιοχές ή σε περιοχές με ανθυγιεινές συνθήκες.
Αυτά τα σκουλήκια είναι γνωστά για τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν, ιδιαίτερα στα παιδιά – συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου και της δυσκολίας στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανάπτυξη.Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα σκουλήκια μπορεί να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το ήπαρ, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα.
Οι γιατροί ανέφεραν ότι το αγόρι “έπαιζε συχνά με τους φίλους του στο ποτάμι” χωρίς προστασία για τα πόδια και μάζευε σκουπίδια από τη χωματερή με γυμνά χέρια. Επίσης, η κατανάλωση μη βρασμένου ή μολυσμένου νερού θα μπορούσε να έχει συμβάλει στη μόλυνση, καθώς και το γεγονός ότι “ταΐζονταν με τα χέρια της μητέρας του” χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες διαδικασίες υγιεινής.