Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώνεται επικίνδυνα, καθώς οι δύο χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, έχουν αρχίσει αεροπορικές επιθέσεις και αντεπιθέσεις σε στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των συνόρων τους.
Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τετάρτη, όταν η Ινδία επιτέθηκε σε στόχους εντός του Πακιστάν επικαλούμενη «υποδομές τρομοκρατών», έχουν ήδη προκαλέσει πολλές απώλειες, με τη διεθνή κοινότητα να απαιτεί άμεση αποκλιμάκωση.
Το Πακιστάν διέψευσε οποιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση του προηγούμενου μήνα κατά Ινδών τουριστών στο Κασμίρ.
Αντεπίθεση του Πακιστάν
Το Πακιστάν ανακοίνωσε την εκκίνηση στρατιωτικής επιχείρησης το πρωί του Σαββάτου, στοχεύοντας σε πολλές βάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός σημείου αποθήκευσης πυραύλων στο βόρειο τμήμα της Ινδίας.
Ο πακιστανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην περιοχή Ανταμπούρ, στην πολιτεία Παντζάμπ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ινδικής πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχος Τζάιντεπ Σινγκ, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς, δηλώνοντας πως «είναι ψέμα. Έλεγχος των γεγονότων θα γίνει σύντομα».
Σύμφωνα με το Pakistan Television, η επιχείρηση ήταν απάντηση σε ινδικές επιθέσεις σε τρεις πακιστανικές αεροπορικές βάσεις. «Οι αντεπιθέσεις συνεχίζονται αφού η Ινδία εκτόξευσε πυραύλους σε τρεις αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται εντός του Πακιστάν», ανέφερε το κρατικό δίκτυο, σύμφωνα με το Associated Press.
Αν και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, η δημόσια τηλεόραση του Πακιστάν σημείωσε ότι «πολλές τοποθεσίες στην Ινδία είναι στόχοι των αντεπιθέσεων».
Ο στρατός του Πακιστάν δήλωσε ότι «η αποθήκη των πυραύλων BrahMos έχει καταστραφεί στη γενική περιοχή του Μπίας».
Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, τονίστηκε ότι επλήγη η αεροπορική βάση του Πατανκότ στην πολιτεία Παντζάμπ και ο στρατός της Αεροπορίας στο Ουντχαμπούρ του ινδικού Κασμίρ.
Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, αντιστράτηγος Αχμέτ Σαρίφ Τσάουντρι, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι «η Ινδία, μέσω των αεροσκαφών της, εκτόξευσε πυραύλους αέρος-εδάφους. Οι βάσεις Νουρ Χαν, Μουρίντ και Σόρκοτ ήταν στόχοι».
Μία από τις τρεις βάσεις που επλήγησαν από την Ινδία βρίσκεται στην πόλη Ραουαλπίντι, κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, με τις άλλες δύο να βρίσκονται στο ανατολικό Παντζάμπ, στα σύνορα με την Ινδία.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «μόνο λίγοι πύραυλοι πέρασαν την αντιαεροπορική άμυνα και, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν επλήγη κανένα “αεροπορικό περιουσιακό στοιχείο”».
Επιχείρηση «Bunyanun Marsoos»
Ο υπουργός Πληροφόρησης του Πακιστάν ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι η στρατιωτική επιχείρηση ονομάζεται «Operation Bunyanun Marsoos», εμπνευσμένη από το Κοράνι, που σημαίνει «στερεή, ενωμένη δομή».
«Ελήφθησαν ειδικά μέτρα ώστε να αποφευχθούν επιθέσεις σε πολίτες, και στοχεύουμε εγκαταστάσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις κατά του Πακιστάν», δήλωσε ο υπουργός Σχεδιασμού του Πακιστάν, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.
Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Διοικητικής Αρχής (National Command Authority), που είναι το ανώτατο πολιτικο-στρατιωτικό όργανο της χώρας, υπεύθυνο και για το πυρηνικό οπλοστάσιο.
Νεκροί και εκρήξεις
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters, εκρήξεις ακούστηκαν στο Σριναγκάρ και στη Τζαμού, ενώ σήμανε συναγερμός. Αναφορές για εκρήξεις καταγράφηκαν και από τη Λαχόρη και την Πεσαβάρ του Πακιστάν, επιβεβαιώνοντας τη διάσταση των συγκρούσεων.
«Ένας αξιωματούχος της τοπικής διοίκησης σκοτώθηκε από βομβαρδισμό στο Ρατζούρι, κοντά στη συνοριακή γραμμή», δήλωσε ο επικεφαλής υπουργός του ινδικού Κασμίρ, Ομάρ Αμπντουλά.
Από την αρχή των συγκρούσεων την Τετάρτη, τουλάχιστον 48 άτομα έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις και από τις δύο πλευρές.
Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) κάλεσαν την Παρασκευή τις δύο χώρες να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.
«Η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, προτρέποντας τις δύο χώρες «να εμπλακούν σε απευθείας διάλογο για μια ειρηνική επίλυση».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσφέρθηκε να βοηθήσει στην έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, «μίλησε σήμερα με τον Αρχηγό του Πακιστανικού Στρατού, Ασίμ Μουνίρ» και προέτρεψε «τις δύο πλευρές να βρουν τρόπους αποκλιμάκωσης», προσφέροντας παράλληλα «αμερικανική βοήθεια για την αρχή μιας εποικοδομητικής συζήτησης, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις».