Το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του για την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σχεδιάζει νέες υποδομές στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού. Σκοπός είναι η καθολική προσβασιμότητα για τους επισκέπτες, καθώς και η ενίσχυση της πυροπροστασίας και της αντικεραυνικής προστασίας.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η συνολική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού αποσκοπεί στην προστασία και ανάδειξη ενός εμβληματικού μνημείου σπουδαίας σημασίας. Δημιουργούμε υποδομές για προσβασιμότητα και ενισχύουμε την πυροπροστασία, παράλληλα με την εγκατάσταση συστημάτων αντικεραυνικής προστασίας, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες ασφαλείας και προειδοποίησης. Η Φαιστός, μαζί με άλλα πέντε μινωικά ανάκτορα, περιλαμβάνεται στην υποψηφιότητα για τον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2025. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε έναν σύγχρονο και ασφαλή αρχαιολογικό χώρο. Επιπλέον, εντός του έτους, ολοκληρώνεται το σχέδιο διαχείρισης της Φαιστού, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου του ΥΠΠΟ για την κλιματική κρίση, καθώς είναι χώρος μεγάλης πολιτιστικής επισκεψιμότητας της Κρήτης. Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, για τη σταθερή και παραγωγική συνεργασία μας.»

Στην Φαιστό, θα αναβαθμιστεί το υδροδοτικό και πυροσβεστικό δίκτυο, με στόχο την επέκταση και ενίσχυση του υπάρχοντος συστήματος. Η μείωση των βροχοπτώσεων και η αύξηση των πυρκαγιών, καθώς και η επέκταση του επισκέψιμου χώρου, καθιστούν αναγκαία τη βελτίωση της υποδομής πυροπροστασίας. Αυτή περιλαμβάνει την επέκταση του αντλιοστασίου και την προσθήκη νέου εξοπλισμού (10 εκτοξευτήρες και 26 πυροσβεστικές φωλιές) για την κάλυψη του χώρου. Το φράγμα Φανερωμένης και το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Φαιστού θα χρησιμοποιηθούν για διασφάλιση συνεχούς ροής. Το νέο πυροσβεστικό συγκρότημα θα εγκατασταθεί στο υπάρχον αντλιοστάσιο.
Εξαιτίας της εγγύτητας με τον Ψηλορείτη και της έλλειψης οργανωμένων μέτρων αντικεραυνικής προστασίας, ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. Προτείνονται δύο χώροι καταφύγιου: το υπάρχον στέγαστρο στο εκδοτήριο με δυναμικότητα 270 ατόμων και ένα νέο στέγαστρο υποδομών με δυναμικότητα 400 ατόμων. Απαραίτητη είναι επίσης η προστασία του αντλιοστασίου πυρόσβεσης από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η ειδοποίηση των επισκεπτών σε περιπτώσεις κινδύνου θα γίνεται μέσω ηχητικής εγκατάστασης σε τέσσερα στρατηγικά σημεία του χώρου. Η επιλογή των σημείων στηρίχθηκε στην ανάγκη για βέλτιστη κάλυψη του επισκέψιμου χώρου, των διαδρομών και του χώρου στάθμευσης.