Τα πρώτα μηνύματα σχετικά με την εταιρική κερδοφορία του 2025 είναι συγκρατημένα θετικά. Τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα των 20 μεγαλύτερων εισηγμένων, συμπεριλαμβανομένων των επτά τραπεζών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δείχνουν ότι τα ρεκόρ του 2024, με συνολική κερδοφορία 11,5 δισ. ευρώ, παραμένουν σταθερά.
Αν και το δείγμα είναι μικρό για ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την οικονομική κατεύθυνση της τρέχουσας χρήσης, εντούτοις εντοπίζουμε κάποιες αναδυόμενες τάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη συνέχιση της αύξησης της κερδοφορίας των τραπεζών, τις συνεχιζόμενες πιέσεις για τον τομέα της διύλισης, τη βελτιωμένη κατάσταση στον τομέα του εμπορίου, και την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας απέναντι στους πολλούς αβέβαιους παράγοντες διεθνώς.
Συνολικά, η καθαρή κερδοφορία των 20 εξεταζόμενων εταιρειών για το α’ τρίμηνο του 2025 εκτιμάται σε 1,627 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ελαφρά πτώση -2,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η κύριος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 6,177 δισ. ευρώ, επίσης μειωμένος κατά -1,5% από 6,273 δισ. ευρώ.
Η «Ν» θα χρειαστεί να ενημερώσει τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις των υπολοίπων εισηγμένων που θα δημοσιεύσουν τα τριμηνιαία τους αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, ακολουθούν μερικά πρώτα συμπεράσματα:
- Οι επτά τράπεζες παρουσιάζουν ικανοποιητική ανάπτυξη, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά +9,9% και να φτάνουν το 1,348 δισ. ευρώ (από 1,226 δισ. ευρώ το 2024). Κερδοφορία εμφανίζουν η Εθνική Τράπεζα με 371 εκατ. ευρώ (+3,6%), η Eurobank με 314 εκατ. ευρώ (+9,1%), η Πειραιώς με 284 εκατ. ευρώ (+21,8%) και η Alpha Bank με 223,3 εκατ. ευρώ (+5,2%). Η Τρ. Κύπρου κερδίζει 117 εκατ. ευρώ (+9,3%), ενώ η Optima Bank σημειώνει αύξηση καθαρού αποτελέσματος κατά +19,2% (από 32,7 σε 39 εκατ. ευρώ). Η Attica Bank επιστρέφει σε κανονικότητα με κέρδος 0,1 εκατ. ευρώ μετά από έκτακτες ζημιές το 2024.
- Αντίθετα, η Helleniq Energy αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις στον τομέα της διύλισης και πτωτικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου, οδηγώντας σε μείωση καθαρής κερδοφορίας κατά -94% το α’ τρίμηνο.
Χρηματιστήριο – Επιτήρηση: Ποιες εισηγμένες βλέπουν φως στο τούνελ
- Ο ΟΛΠ συνεχίζει να καταγράφει υψηλή ανάπτυξη, με την καθαρή κερδοφορία του α’ τριμήνου να αυξάνεται κατά +23,1% φτάνοντας τα 17 εκατ. ευρώ.
- Αυξανόμενες τάσεις παρατηρούνται στον τομέα του εμπορίου, με τις εταιρείες Παπουτσάνης, Κρι – Κρι και Sarantis να πετυχαίνουν ικανοποιητικές αυξήσεις κερδοφορίας.
- Στην περίπτωση της Titan Cement, η μείωση κερδοφορίας οφείλεται στην εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής στη Wall Street, επιφέροντας αλλαγές στα κέρδη που αφορούν τους μετόχους μειοψηφίας.
- Για τον ΔΑΑ, η πτώση στα καθαρά κέρδη δεν σχετίζεται με τη λειτουργική δραστηριότητα, αλλά με την εξάντληση του μεταφερόμενου ποσού αεροπορικών δραστηριοτήτων.
- Από τις 20 εισηγμένες που έχουν ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, 14 εταιρείες καταγράφουν βελτίωση στα κέρδη τους ή αποκατάσταση ζημιών (π.χ. Attica Bank), ενώ πέντε εχωποποιήσεις είτε μείωσης κερδών είτε αύξησης ζημιών (π.χ. MIG) είτε απώλεια της κερδοφορίας του προηγούμενου έτους (π.χ. Mermeren).
- Η Metlen έχει υιοθετήσει εναλλακτικό μοντέλο παρουσίασης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου ενόψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, από το οποίο αποκλείεται το ποσό της κερδοφορίας.
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Οι «12» που απογειώνουν τον φετινό τζίρο
(Τα παραπάνω αποτελέσματα προέρχονται από δημοσιογραφική έρευνα και δεν αποτελούν πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών)