Σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό Breitbart News, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, χαρακτήρισε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ «θετική εξέλιξη», υπογραμμίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «ωφελεί τον κόσμο».
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μάθιου Μπόιλ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τη βοήθεια μεταφραστή, επισήμανε ότι το όραμα του Τραμπ για την οικονομία και τον πολιτισμό είναι σημαντικό, αν και προειδοποίησε ότι απαιτείται προσοχή για να αποφεύγονται οι παγκόσμιες συγκρούσεις.
«Η εκλογή του προέδρου Τραμπ ήταν μια θετική εξέλιξη», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος. «Παρατηρούμε την ανάγκη για αλλαγές, όπως οι μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να ενσωματώσει, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται κατανοητές από όλους. Για παράδειγμα, η αλλαγή στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας και η αναδιαμόρφωση της οικονομικής ισχύος μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές συνέπειες, ακόμη και σε στρατιωτικές συγκρούσεις. Η Ευρώπη ήδη προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Η οικονομία αλλάζει καθημερινά. Οι αυξανόμενες τιμές πιέζουν τις οικογένειες και καθιστούν τη ζωή πιο δύσκολη. Το μήνυμά μου είναι να δώσουμε προσοχή στις νεότερες γενιές».
Σχολιάζοντας ζητήματα πολιτισμού, και ειδικότερα την ταυτότητα φύλου, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο Τραμπ απομακρύνει την κοινωνία από αυτό που χαρακτήρισε «ριζοσπαστική τρέλα».
«Στην Ελλάδα, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν έχει γίνει αποδεκτός από μεγάλο μέρος του πληθυσμού», επισήμανε. «Πιστεύουμε στην ανθρώπινη ελευθερία, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί ακραίες ενέργειες, διαδηλώσεις ή ακτιβισμό που προκαλούν αντιδράσεις. Δεν μπορούμε να αναγκάζουμε τους πολιτικούς να ψηφίζουν υπέρ πραγμάτων με τα οποία διαφωνούν ριζικά. Όλα αυτά τα χρόνια προκάλεσαν σοκ στους πολίτες. Μετά ήρθε η νίκη του Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα. Έχουμε δει πολλούς παγκόσμιους ηγέτες και Ευρωπαίους να υιοθετούν αυτήν την άποψη».
Ο Αρχιεπίσκοπος, αν και επαίνεσε τον ρόλο του Τραμπ, τον προέτρεψε να δείξει μετριοπάθεια και σταθερότητα για να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις τον επαινέω και πιστεύω ότι ωφελεί τον κόσμο», συνέχισε. «Ωστόσο, χρειάζεται μερικές φορές να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος ανησυχεί ότι αν τα πράγματα πάρουν λάθος δρόμο, μπορεί να επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχές. Ο Τραμπ πρέπει να είναι ενήμερος για τις ανάγκες του μέσου ανθρώπου – και το κάνει καλά. Όμως, θα ήθελα να του υπενθυμίσω ότι η Εκκλησία είναι μια δύναμη που μπορεί να υποστηρίξει τον άνθρωπο και να του δώσει κουράγιο. Πάντα θαύμαζα τους προγόνους μας, οι οποίοι έλεγαν ότι αν θέλουμε να προοδεύσουμε γρήγορα, πρέπει να κινηθούμε αργά και σταθερά. Τον παρακολουθώ προσεκτικά. Είναι δραστήριος. Χρειαζόμαστε αλλαγές – αλλά όχι βιαστικές. Βήμα-βήμα, πιστεύω ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στον κόσμο».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε επίσης στην αυξανόμενη προτίμηση των νέων προς την Εκκλησία και την επιστροφή τους στην πίστη, ένα φαινόμενο που εκτείνεται πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
Όπως σημειώνει και ο δημοσιογράφος, αυτό το κύμα πνευματικής αναζήτησης παρατηρείται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Wall Street Journal να αναφέρει σημαντική αύξηση της πίστης στις νεότερες ηλικίες το 2023.
«Αναρωτιόμαστε αν αυτό που βλέπουμε είναι πραγματική αύξηση ή απλώς μια προσωρινή τάση», επισήμανε. «Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολες περιόδους και αναζητούν νόημα σε διάφορους δρόμους. Τα πολιτικά κόμματα και οι ιδεολογίες έχουν σημαντική ευθύνη γι’ αυτό. Το βλέπουμε καθαρά στους νέους, κυρίως μετά το δημοτικό σχολείο. Οι σημερινοί νέοι αναζητούν. Θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο, ίσως επηρεασμένοι από τα σημάδια των καιρών. Το ερώτημα είναι αν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Πρέπει αρχικά να αναγνωρίσουμε τις δικές μας ευθύνες. Πραγματοποίησα πρόσφατα συναντήσεις με συναδέλφους που εργάζονται με νέους. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Οι νέοι έχουν ευρύτερους ορίζοντες από εμάς και αναζητούν κάτι περισσότερο. Υπάρχουν όμως δύο κρίσιμα ερωτήματα: Τι ακριβώς ψάχνουν οι νέοι; Μόνο τα πρόσκαιρα; Η αλήθεια είναι ότι έχουν καταλάβει πως τα υλικά αγαθά δεν επαρκούν. Τι μπορούμε λοιπόν να τους προσφέρουμε; Αυτό είναι το στοίχημά μου. Πώς μπορώ να συνδεθώ με τους νέους αν δεν κατανοώ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν; Αν δεν μπορώ να κατανοήσω τις αγωνίες τους ή τις αγνοώ, τότε απομακρύνομαι από αυτούς. Πρέπει να προσαρμοστούμε για να οικοδομήσουμε μια ουσιαστική συνεργασία».